• Gratis levering losgestort
  • Grootste assortiment
  • Scherpste prijzen
  • Beste klantenservice
  • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Datas

of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

De aanleg van een Jeu de Boulesbaan (Petanquebaan)

4 mei 2012

Jeu de boules is de benaming voor diverse spelen die met metalen ballen worden gespeeld, zoals petanque. De laatste jaren is jeu de boules toegenomen in populariteit en er worden dan ook steeds meer nieuwe jeu de boulesbanen aangelegd in Nederland (en zeker ook België). Voor de aanleg van een jeu de boulesbaan is altijd grind of split nodig. Vandaar deze uitleg met tips waarmee een (goede!) jeu de boulesbaan aanleggen een stuk makkelijker wordt!

De onderlaag

De aanleg van een goede, waterdoorlatende jeu de boulesbaan begint met de juiste ondergrond. Deze moet goed drainerend zijn, maar ook stabiel genoeg. Qua materiaal wordt soms gebroken puin gebruikt, maar o.a. bij slecht waterdoorlatende ondergronden is een iets grover materiaal gewenst, zoals lavakorrel, drainagezand of een ander materiaal in formaat tussen ± 4-40. Deze wordt na aanbrengen met een trilplaat bewerkt.

De halfverhardingslaag

Voor de halfverhardingslaag wordt meestal Dolomiet / Gravier d’Or gebruikt, vanwege de mooie kleur, verdichtende eigenschap en juiste formaat. Meestal is dit 0/5, maar ook 0/15 is een optie. De laagdikte hangt af van wens en ondergrond, maar is meestal tussen de 5-15cm. Deze wordt na aanbrengen met een wals of rol verdicht / aangestampt tot een stevige halfverhardingslaag.

De toplaag / afstrooilaag

De toplaag van de jeu de boulesbaan / petanquebaan aanleggen kan in principe met ieder gewenste (fijne) grind of split gebeuren (wel iets onder afschot leggen). Qua formaat kunt u denken aan 2/5, 5/8 o.i.d. (Bijv. Castle grind 5/8). De laagdikte is meestal maar zo’n 1cm. Het wordt dan ook niet voor niets een afstrooilaag genoemd, het dient enkel om een licht onregelmatige toplaag te creëren, wat ten goede komt aan het spel.

Veel speelplezier gewenst!

Jeu de boulesbaan aanleggen   Aanleg jeu de boulesbaan

Het verspreiden van de Dolomiet 0/5 als halfverhardingslaag op de Jeu de boulesbaan en het afwalsen hiervan (kan ook handmatig).

aanleg petanquebaan   aanleg jeu de boules baan

De halfverhardingslaag, het aantrillen ervan en de aangelegde Jeu de boulesbaan / Petanquebaan (met als afstrooilaag Castle grind 5/8).

» Naar het product Dolomiet

» Naar het product Castle grind

Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team