• Gratis levering losgestort
  • Grootste assortiment
  • Scherpste prijzen
  • Beste klantenservice
  • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Datas

of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Grind als de ideale bodembedekker

8 feb. 2012

Wellicht is het ook U opgevallen: Grind wordt steeds vaker als bodembedekking in de tuin gezien tussen planten, struiken e.d. En dat is niet voor niets. Grind heeft een aantal handige eigenschappen die het een ideale bodembedekker maken.

  witte grind bodembedekker

Waarom een bodembedekking?

Vroeger werd grond in de tuin meestal omgeploegd en gewoon kaal gelaten of bedekt met bijv. kruipplantjes tussen de planten. Dit vergt echter veel onderhoud en ploegwerk. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van meer onderhoudsvriendelijke bodembedekkers. Zo wordt houtschors (en ander organisch materiaal) veel toegepast, net als grind of split. Nadeel aan organische materialen is dat het (on)gedierte aantrekt. Met grind heeft u dit probleem niet. Daarnaast heeft grind nog meer voordelen.

Waarom grind als bodembedekker?

Uiteraard is grind een mooi element in de tuin. Het heeft niet alleen een functie als bodembedekker, het voegt iets toe aan de tuin. Grind (of split natuurlijk) geeft sfeer, kleur en karakter! Maar het meest bekende voordeel aan grind is dat het onkruid tegenhoudt. Zeker als u worteldoek eronder legt (u knipt dan simpelweg een gat open rondom de planten) en de aanleg goed aanpakt (zie ons blog hierover!), houdt u onkruid grotendeels tegen! Daarnaast werkt grind drainerend en verstevigend. Regenwater loopt vanzelf weg via het grind (mits het goed vlak ligt, en het beste onder licht afschot) en zo spoelt de grond niet weg als er veel regen valt. Bijkomend pluspuntje is dat grind een natuurlijk materiaal is en dus milieuvriendelijk!

Geen idee welke soort grind of siersplit u moet kiezen als bodembedekker? Eigenlijk is alles mogelijk. Een paar tips:

  • Een grind is split van marmer is mooi (bijv. Ice Blue grind), neem dit echter alleen als het oppervlak zich op een zonnige plek bevindt. Anders is er kans op groenvorming. 
  • Een grove maat is praktisch als u het geheel vrij van blaadjes wilt houden, grove steentjes kunt u namelijk zachtjes schoonvegen zonder dat u de kiezels meeneemt. Wit grind (Limburgs wit) is bijvoorbeeld leverbaar in 16 - 32mm, wat grovere keitjes. 

Ga naar het complete assortiment grind en split
 

grind bodembedekker          siersplit bodembedekker

Links de Beach Pebbles zwart als bodembedekker, rechts de Mediteranee split.

Passende producten
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team