Halfverharding: De aanleg en tips voor materiaalkeuze

Waar vroeger halfverharding vooral in kasteeltuinen en openbare parken werd gebruikt, zien we de halfverharding nu overal opduiken. Dit is niet voor niets, halfverharding geeft een sierlijke sfeer aan veel omgevingen zoals de tuin of op loop- of fietspaden. Daarnaast is halfverharding ook relatief voordelig, is het gemakkelijk om aan te leggen en onderhoudsarm.

Welk materiaal is geschikt?

Een halfverharding wordt alleen een goed verhard en mooi egaal ogend geheel als u het juiste materiaal toepast. De steen moet een bindende werking hebben. Kijk bijvoorbeeld eens naar onze steensoort Dolomiet (ook verkocht als Gravier d’Or of Dololux) deze bevat magnesiumcarbonaat (MgCo3), wat uitstekend bindt en daardoor zeer geschikt is voor halfverharding. Dolomiet heeft een prachtige okergele kleur. We hebben de Dolomiet ook in een andere kleur. Bijvoorbeeld Dolomiet-silver-grey, deze heeft een lichtgrijze kleur. De grijze kleur van het silver-grey is een unieke kleur en geeft uw tuin een strakkere uitstraling dan met de gelige Dolomiet. Wij adviseren altijd om dolomiet te gebruiken voor halfverharding omdat deze jarenlang meegaat. Qua formaat kunt u het beste een fijne split soort nemen met een 0-fractie erin zodat het goed aangetrild kan worden. Voor de bovenlaag wordt aangeraden om een niet te grove soort te gebruiken, dit geeft een egaal en verdicht geheel op. De maat 0/5 of 0/6 is perfect voor de bovenlaag.

Halfverharding aanleggen

Het aanleggen van een halfverharding is vrij eenvoudig. Het beste legt u worteldoek onder de halfverharding om onkruidgroei tegen te gaan. Daarop legt u 8 - 10cm fijn split, bijvoorbeeld dolomiet silver grey, dit geheel trilt u aan met een trilplaat of stampt u aan met een tuinrol. Als u dit gedaan heeft blijft er een laag van ongeveer 5-7cm over. Om de verharding te sluiten kunt u kiezen voor een goede afboording/ kantopsluiting. De metalen kantopsluiting Multi-Edge is zeer stijlvol en praktisch. Kijk hieronder op de foto voor het einderesultaat.

Dolomiet tuin

Tip

Andere steensoorten, waaronder kalksteen, worden nogal eens als dolomiet verkocht. Zeker weten of het om een echt dolomiet gaat? Doe een beetje split in een glas en giet er azijn bij. Als het reageert is het kalksteen, dit bindt minder goed, en geen dolomiet!