Hoe bereid je je tuin voor op de winter?

De tuin voorbereiden op de winter is erg belangrijk. Zo bespaar je werktijd en energie in de lente door de tuin voor te bereiden op het koude en vorstige seizoen. Planten in de tuin zullen in het voorjaar veel beter groeien als ze in de winter goed worden onderhouden en als de nodige maatregelen worden genomen om ze in goede conditie te houden.

Hier bij Amagard.com hebben we een lijst met tips om je te helpen je tuin voor te bereiden op het winterseizoen, waar je veel plezier aan zult beleven en die je zullen helpen om hem in perfecte conditie te houden.

Verwijder droge bladeren (minstens om de dag) zodat ze zich niet opstapelen. Zo voorkom je dat ongedierte en schimmels ze gebruiken als schuilplaats tegen de kou. Je kunt deze bladeren vervolgens gebruiken om compost van te maken (ecologische meststof). Verwijder onkruid dat verschijnt. Om deze taak gemakkelijker te maken en te voorkomen dat onkruid groeit, kun je ons anti-worteldoek gebruiken.

Antiworteldoek aanleggen

Hoe bereid je je tuin voor op de winter?

Plant de bollen die je in de lente wilt laten groeien en bloeien. Plantenwinkels kunnen je de meest geschikte bollen aanbevelen en je advies geven over hoe je ze moet planten. Enkele van de meest aanbevolen bollen zijn narcissen, tulpen, nazarenen, sneeuwklokjes en krokussen. 

Bloemen in de tuin

Maai het gazon (tot eind oktober) en geef het de speciale zorg die het nodig heeft (meststoffen en kalk om de pH-waarde van de grond te verhogen) om het tijdens dit seizoen levendig te houden. Verwijder alle bladeren die erop vallen om mos te minimaliseren en het groen en luchtig te houden. Het wordt aanbevolen om het terug te snoeien tot ongeveer 4 cm hoog. Als je jezelf dit werk wilt besparen, kun je het gras vervangen door een gemakkelijker te onderhouden materiaal zoals grind, split, of straatstenen. Om de potten die je hebt niet te breken door temperatuurschommelingen, moet je ze binnen bewaren. Als je de potten binnenshuis bewaart, plaats ze dan niet in de buurt van radiatoren en zet ze op vochtige en koele plekken.

Winter tuin

Als je houten meubelen in de tuin hebt, is het aan te raden om ze in te smeren met was en ze binnen of in een schuurtje te bewaren om ze in betere staat te houden. En als de meubels van plastic zijn, is het aan te raden om ze eerst te wassen voordat je ze binnen opbergt. Het is belangrijk om materialen te gebruiken die bestand zijn tegen temperatuurschommelingen. Houten elementen kunnen veel te verduren hebben als ze niet goed worden behandeld, dus metalen randen kunnen een heel goed product zijn dat jarenlang zijn kwaliteit en uiterlijk behoudt. Een voorbeeld hiervan is de Multi Edge metal kantopsluiting.


Kantopsluiting Multi-Edge

Niet alle planten en bomen hoeven in deze tijd van het jaar gesnoeid te worden. Fruitbomen, coifs, rozen en klimplanten hoeven bijvoorbeeld niet gesnoeid te worden.

En tot slot, als je planten hebt die gevoelig zijn voor zeer lage temperaturen, kun je ze in potten zetten en binnen bewaren. Om het verblijf in de tuin aangenamer te maken als de temperaturen niet zo hoog zijn, kun je altijd een vuurkorf aanschaffen. Al deze tips zijn meer gericht op de vegetatie in je tuin, omdat die het meest te lijden heeft in koude seizoenen. Als je een tuin wilt die niet alleen in de winter maar het hele jaar door gemakkelijk te onderhouden is, raden we je aan om grind of split te gebruiken. Deze zijn bestand tegen allerlei temperaturen, dus je hoeft niets te doen om ze goed te onderhouden, geniet gewoon van je tuin! Als je begroeiing wilt, kun je dit altijd in kleinere hoeveelheden toevoegen zodat het niet zoveel werk met zich meebrengt. Het ziet er bijvoorbeeld heel mooi uit in grote potten, in de borders van je tuin of zelfs om mooie vormen te creëren in combinatie met steen.

Kortom, als je wilt genieten van een tuin die er vanaf de lente goed uitziet, moet je er vanaf oktober goed voor zorgen en de juiste maatregelen nemen. Zo bespaar je jezelf niet alleen tijd en fysieke arbeid in de zomermaanden, maar kun je het hele jaar door zo lang mogelijk van je tuin genieten!

Bekijk onze grind en split assortiment!