• Gratis levering losgestort
 • Grootste assortiment
 • Scherpste prijzen
 • Beste klantenservice
 • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

Breuksteen & Sierkeien

Breuksteen is de naam voor zeer grof split of grind, sierkeien dus. Breuksteen wordt veel gebruikt in schanskorven (ook wel steenkorven) als opvulling. Schanskorven zijn erg populair de laatste jaren! Grind-split.nl levert diverse soorten Breuksteen, zoals (antraciet grijs) Basalt breuksteen, Ardenner Breuksteen, Canadian slate stenen en andere kleuren en soorten breuksteen. Er zijn ronde en hoekige soorten: de hoekige noemen we breuksteen, de ronde noemen we keien. Ook deze vindt u in ons assortiment!

Breuksteen en sierkeien: Bestelling en levering

Breuksteen is leverbaar in o.a. de maten 40/80, 60/100 en vele andere maten. Staat uw gewenste product hieronder niet in het overzicht, bel of mail ons voor uw prijs! Let op: Bestel altijd zo'n 20% extra dan u theoretisch nodig heeft, u heeft namelijk in de praktijk altijd iets meer nodig voor het vullen van korven! Zo voorkomt u dat u net tekort komt. Zie onderaan deze pagina voor meer informatie en advies met betrekking tot sierkeien & breukstenen.

 • Ardenner breuksteen

  Keuze uit 4 formaten
  6 verpakkingen
  Zeer gewild op dit moment is de grijze Ardenner breuksteen, voor....
 • Basalt breuksteen

  Keuze uit 3 formaten
  7 verpakkingen
  Basalt Breuksteen is breuksteen, ofwel grote keien, van de steensoort....
 • Baskisch rode breuksteen

  Keuze uit 1 formaat
  7 verpakkingen
  Wenst u een breuksteen met warme kleur in de tuin? Dan raden wij de......
 • Baskisch rode keien (rond)

  Keuze uit 1 formaat
  5 verpakkingen
  Wilt u graag iets bijzonders in uw siertuin of steenschutting om...
 • Beach Pebbles zwart Large

  Keuze uit 1 formaat
  5 verpakkingen
  Wie donkere sierkeien voor in of rond de tuin zoekt, kunnen we zeker.....
  Nieuw
 • Canadian slate stenen 60/180mm

  Keuze uit 1 formaat
  2 verpakkingen
  Canadian slate breukstenen zijn zeer fraaie platte breukstenen......
 • Carrara keien (rond)

  Keuze uit 2 formaten
  3 verpakkingen
  Zoekt u witte keien voor in uw steenschutting, schanskorf etc., dan......
 • Cordoba keien (rond)

  Keuze uit 1 formaat
  5 verpakkingen
  Cordoba keien zijn prachtige ronde sierkeien. De kleur is...
 • Crystal White keien (rond)

  Keuze uit 2 formaten
  7 verpakkingen
  Sneeuwwit en zeer fraai rond van vorm, dat zijn de Crystal White rond....
 • Crystal White breuksteen

  Keuze uit 2 formaten
  7 verpakkingen
  De Crystal White breuksteen (ook wel Extra White breuksteen...
 • Ice blue breuksteen

  Keuze uit 2 formaten
  7 verpakkingen
  De bijzondere steensoort Ice Blue, met de kenmerkende ijsblauw-grijze....
 • Lava brokken

  Keuze uit 3 formaten
  3 verpakkingen
  Lava brokken zijn gebroken Lava stenen, hetwelk doorgaans...

Wat is een breuksteen

Breuksteen is een natuursteen met grove randen. Het is eigenlijk gewoon een kei, maar dan zonder ronde randen. Breuksteen komt uit de steengroeve. Het gesteente wordt daar door middel van dynamiet gespleten waardoor de breuksteen ontstaat. De stenen worden vervolgens gesorteerd op basis van grootte. Er vindt verder geen bewerking plaats zoals bij sierkeien. Hierdoor behouden de stenen hun grove en ruige karakter, zoals bijvoorbeeld de basalt breuksteen.

Wat is het verschil tussen een sierkei en een breuksteen

Het verschil tussen een breuksteen en een kei zit hem in de afwerking van de steen. Sierkeien zijn mooi rond en een breuksteen heeft grove (niet ronde) randen. Sommige sierkeien hebben hun ronde vorm te danken aan de natuur. Maaskeien bijvoorbeeld, zijn o.a. afkomstig uit de Zuid-Duitse Bovenrijn en Donau. Het stromende water zorgt ervoor dat de rondingen ontstaan. Deze kan ook machinaal worden aangebracht. Het resultaat is hetzelfde: ronde stenen.

Kan ik dus het best een sierkei of een breuksteen kopen?

Dat is aan de ene kant afhankelijk van uw smaak. Houdt u van een grove en ruige uitstraling? Kies dan zeker voor een breuksteen. Door de ruige randen zorgen deze stenen voor een grove uitstraling van de tuin. Bent u meer van het elegante en sierlijke? Kies dan voor sierkeien. Door de ronde vorm van de stenen krijgt de gehele tuin een wat sierlijkere en elegantere look. Aan de andere kant is het afhankelijk van uw doel. Wilt u een rotstuin maken of een schanskorf vullen? Dan zijn breukstenen het meest geschikt. Wilt u (een deel van) uw siertuin opvullen zonder dat uw tuin een ruig karakter krijgt? Gebruik dan sierkeien.

Breuksteen & keien kopen: hoeveel heb ik nodig?

U wilt graag sierkeien of breuksteen kopen maar weet niet zo goed welk aantal u nodig heeft? Dat ligt allereerst aan de toepassing. Wilt u een rotstuin/siertuin creëren door middel van sierkeien of breuksteen? Of wilt u een schanskorf/steenkorf vullen met de stenen?

LET OP: Koop altijd 20% meer dan het volume dat u heeft berekend. In praktijk zult u namelijk altijd net wat meer nodig hebben vanwege inklinking/wegzakken van de stenen. Zo voorkomt u dus dat u net te weinig heeft.

Hoeveel breuksteen per vierkante meter?

Per vierkante meter heeft u, gebaseerd op een laagdikte van 10 centimeter (aanbevolen laagdikte), ongeveer 0,10m3 breuksteen nodig. Uiteraard geldt hetzelfde voor sierkeien. Koopt u dus een bigbag met een inhoud van 1m3, dan kunt u daarmee ongeveer 10m2 tuin vullen. Anders gezegd, per kuub sierkeien/breuksteen kunt u 10m2 tuin vol leggen. Dus, vermenigvuldig het aantal vierkante meter tuinoppervlak met de gewenste laagdikte (0,10 in meters dus) en u weet precies welke hoeveelheid u nodig heeft.

Voorbeeld:
U heeft een stuk tuin van 3 x 4,5 (in meters). Het te vullen oppervlak is dus 13,5m2. Dit vermenigvuldigt u met 0,10 (laagdikte van 10 cm in meters): 13,5 x 0,10 = 1,35m3. Tel hier de 20% extra bij op en u komt uit op 1,62m3 (1,35 + 20% = 1,35 x 1,20 = 1,62)

Hoeveel breuksteen in een schanskorf?

Wilt u een schanskorf of steenkorf vullen met keien/breuksteen dan geldt eigenlijk dezelfde rekensom, alleen vervangt u de laagdikte van 0,10 door de diepte van de schanskorf/steenkorf. Weet u de inhoud van uw korf, dan weet u eigenlijk al voldoende. Stel uw korf heeft de volgende afmetingen: 300 cm x 200cm x 20cm. Zet deze afmetingen dan om naar meters (delen door 100) = 3 x 2 x 0,20 = 1,2m3. Tel hier de 20% extra bij op. U heeft dan 1,44 m3 nodig

Hoeveel kilo breuksteen/sierkeien kopen?

Dit is afhankelijk van het soortelijk gewicht van de steen. U kunt het als volgt uitrekenen (afmetingen in meters):

Tuin: Lengte tuin x breedte tuin x laagdikte x soortelijke gewicht van de steen per m3.

Korven: Hoogte korf x breedte korf x diepte korf x soortelijke gewicht van de steen per m3.

Uitgaande van de voorbeelden hierboven en van een soortelijk gewicht van 1.500kg per m3 (bijvoorbeeld Ardenner breuksteen):

Tuin: 3 x 4,5 x 0,10 x 1.500 = 2.025 kg. Ook hier geldt weer: het is verstandig om 20% extra te bestellen. U komt dan dus uit op 2.025 x 1,20 = 2.430 kg

Korven: 3 x 2 x 0,20 x 1.500 = 1.800 kg. Ook hier geldt weer: het is verstandig om 20% extra te bestellen. U komt dan dus uit op 1.800 x 1,20 = 2.160 kg

Voor het berekenen van de benodigde aantal keien en/of breukstenen kunt u ook gebruik maken van onze rekenhulp. Deze vindt u aan de rechterkant van onze website (alleen beschikbaar op een desktop apparaat of laptop).

Toepassingen met breuksteen & sierkeien

Breuksteen & sierkeien kunt u op verschillende manier gebruiken. We geven u graag een paar voorbeelden

Breuksteen en sierkeien kopen voor in schanskorven & steenkorven

Schans/-steenkorven kunnen op vele manieren gebruikt worden: als erfafscheiding/schutting, als tuinafscheiding, als plantenbak en zelfs als ombouw van een barbecue. U krijgt het mooiste resultaat (vooral belangrijk bij lange en hogere toepassingen zoals schuttingen/afscheidingen) als u alle korven gelijkmatig vult. In gelijke lagen dus. Hierdoor ontstaat een mooi geheel vanwege de gelijke verdeling. Tip: leg de grotere stenen er met de hand in. Hierdoor worden openingen zoveel mogelijk voorkomen. Leg de breuksteen met de vlakke zijde tegen de buitenkant aan. De kleinere stenen kunt u er vervolgens met een emmer voorzichtig in schudden. Wanneer de korf voor 20-25 centimeter is gevuld tik dan met een rubberen hamer voorzichtig tegen de korf aan zodat eventuele gaten zoveel mogelijk worden opgevuld. Herhaal dit na elke laag van 20-25 cm.

Breuksteen en sierkeien kopen: overige toepassingen

Natuurlijk kunnen sierkeien & breuksteen ook nog op andere manieren worden gebruikt:

 • Maak een rotstuin met breuksteen en breng hier ook planten en bloemen in aan.
 • Heeft u een vijver of wilt u deze eentje aanleggen? Leg dan breukstenen of sierkeien rondom de vijver voor een natuurlijke look.

Levering van de breuksteen & keien

Hoe de levering van uw keien/breukstenen plaatsvindt is afhankelijk van het gewicht van uw bestelling. Meer informatie hierover vindt u op de productpagina’s van de verschillende soorten stenen.

Sierkeien en breuksteen reinigen

Bij marmerkeien en stenen in lichte kleuren komt het wel eens voor dat er na verloop van tijd wat groene aanslag te zien is. Gelukkig is het reinigen van de stenen vrij eenvoudig. U kunt hiervoor het best simpelweg groene aanslagverwijderaar op de sierkeien of breukstenen spuiten. Deze verwijderaars zijn verkrijgbaar bij bouwmarkten en tuincentra. Deze zijn vaak ook nog eens biologisch afbreekbaar. Hiermee krijgt u zelfs witte keien weer sneeuwwit! Maar, zoals zo vaak: voorkomen is beter dan genezen. Om vuiligheid en groene aanslag te voorkomen kunt u een een tweetal dingen doen: leg/zet uw stenen op een zonrijke plek en hark uw ze regelmatig door (mits mogelijk natuurlijk).

Hulp bij sierkeien/breuksteen kopen

U wilt graag sierkeien of breuksteen kopen maar u bent nog niet helemaal zeker over de hoeveelheid? Of wilt u advies met betrekking tot de kleur van uw keien of breuksteen? Of heeft u een andere vraag? Dan kunt u natuurlijk altijd contact  met ons opnemen. Onze deskundige adviseurs staan u meer dan graag te woord!

Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team