Grind & siersplit

Kiezelstenen zijn een voordelige vorm van bodembedekking welke lang mee gaat. Daarnaast hebben kiezelstenen een drainerende werking. Hier vindt u ruim 125 verschillende soorten en formaten, van wat duurdere soorten tot goedkoop grind: wij bieden u ruim 125 verschillende soorten en formaten, verkrijgbaar in verpakkingen van 20KG t/m bigbags grind & split en losgestort grind & split. Onder de producten vindt u informatie en advies over (het gebruik van) kiezelstenen en antwoorden op veelgestelde vragen.

Berekenen hoeveel u nodig heeft?

Filteren
 1. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 2. Keuze uit 5 formaten en 7 verpakkingen
 3. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 4. Keuze uit 5 formaten en 7 verpakkingen
 5. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 6. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 7. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 8. Keuze uit 2 formaten en 7 verpakkingen
 9. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 10. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 11. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 12. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 13. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 14. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 15. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 16. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 17. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 18. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 19. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 20. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 21. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 22. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 23. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 24. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 25. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 26. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 27. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 28. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 29. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 30. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 31. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 32. Keuze uit 5 formaten en 7 verpakkingen
 33. Keuze uit 6 formaten en 6 verpakkingen
 34. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 35. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 36. Keuze uit 6 formaten en 7 verpakkingen
 37. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 38. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 39. Keuze uit 3 formaten en 7 verpakkingen
 40. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 41. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 42. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen
 43. Keuze uit 2 formaten en 1 verpakking
 44. Keuze uit 2 formaten en 7 verpakkingen
 45. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 46. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 47. Keuze uit 1 formaat en 1 verpakking
 48. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 49. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 50. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 51. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 52. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 53. Keuze uit 5 formaten en 6 verpakkingen
 54. Keuze uit 1 formaat en 6 verpakkingen
 55. Keuze uit 3 formaten en 6 verpakkingen
 56. Keuze uit 6 formaten en 6 verpakkingen
 57. Keuze uit 4 formaten en 7 verpakkingen
 58. Keuze uit 5 formaten en 6 verpakkingen
 59. Keuze uit 1 formaat en 7 verpakkingen
 60. Keuze uit 1 formaat en 5 verpakkingen
 61. Keuze uit 2 formaten en 6 verpakkingen

Welke soorten kiezelstenen zijn er?

We kunnen de kiezels indelen in twee verschillende varianten; gebroken kiezels en ronde kiezels. Siersplit zijn de gebroken/ruwe steentjes. Grind zijn de ronde kiezels. Deze ronde vorm kan zowel natuurlijk als machinaal zijn ontstaan. In de natuur worden de kiezels rond geslepen het stromende water van een rivier. Ook worden bepaalde soorten siersplit, welke bijvoorbeeld in de steengroeve zijn gewonnen, machinaal gerold tot hele ronde en gladde kiezelsteentjes. Deze ronde en gladde vorm ontstaat doordat de steentjes in de machine langs elkaar schuren. In principe zijn allebei de varianten voor dezelfde toepassingen geschikt. Al is het natuurlijk wel zo dat de ronde kiezelstenen (grind) wat comfortabeler lopen, met name op blote voeten. Natuurlijk is dat iets om te overwegen. Daarnaast is siersplit wat minder geschikt als bedekking op een plat dak. De scherpe randen kunnen namelijk uw dak wat beschadigen. Maar verder kunt u met allebei de soorten kiezelstenen alle kanten op.

Binnen ons assortiment kiezels vindt u verder zowel de ‘basic’ kiezelstenen zoals bijvoorbeeld Boerengrind en Wit grind / Limburgs wit, als heel luxe kiezelstenen zoals ons Flamingo grind en Rosa Milano split. Voor ieder wat wils dus!

Voor welke toepassingen zijn kiezels geschikt?

Kiezelstenen zijn voor een breed scala aan toepassingen te gebruiken. De meest gebruikte toepassingen op een rijtje:

 • Tuin met kiezelstenen of siersplit; als decoratieve bodembedekker.
 • Als bodembedekker op een tuin-/looppad
 • Als bodembedekker op een terras
 • Als dakgrind
 • Een parkeerplaats of oprit met siersplit of ronde kiezels (let op: een enkele soort kan vergruizen onder hoge druk, zeker zonder grindplaten. Die kiezels zijn dus iets minder geschikt voor gebruik op een oprit/parkeerplaats. Kijkt u hiervoor op de productpagina van de door u gewenste kiezelstenen of neem bij twijfel contact met ons op.
 • Voor de decoratie in/om een vijver (let op: kalksteensoorten zijn hiervoor minder geschikt omdat deze steensoorten schadelijk kunnen zijn voor vissen).

Uiteraard zijn er ook nog andere toepassingen te bedenken. Twijfelt u of de ronde kiezels of het siersplit welke u op het oog heeft geschikt zijn voor de door u gewenste toepassing, neem dan vooral contact met ons op. We beantwoorden uw vragen graag!

Wat kosten kiezelstenen?

Dit ligt er uiteraard aan welke kiezels u graag wilt hebben. Zo hebben we in ons assortiment de wat meer ‘basic’ ronde kiezelstenen en siersplit, welke dichtbij of zelfs in Nederland gewonnen worden. Deze kiezelstenen zijn daardoor wat goedkoper, maar doen wat betreft kwaliteit niet onder voor de wat duurdere kiezelsteentjes. Het is wel zo dat de marmersoorten, die bijvoorbeeld in Zuid-Europa gewonnen worden, wat luxer zijn qua uitstraling. Maar het feit dat ze wat duurder zijn wordt dus veroorzaakt doordat de steengroeves van deze soorten ver van Nederland af liggen.

Voor de wat goedkopere soorten ronde kiezelstenen en siersplit kunt u denken aan een prijs van ongeveer € 110 tot € 165 per 1m3. Per vierkante meter komt dat neer op zo’n € 6 tot € 8. Wij bieden u hierbij ook nog volumekorting aan, waardoor de prijs bij afname van grotere hoeveelheden per vierkante meter nog wat lager wordt.

Voor de luxere kiezelstenen kunt u denken aan een prijs van zo’n € 200 tot € 400 per 1m3. Omgerekend naar vierkante meters komt dat uit op ongeveer € 10 tot € 20. Ook voor de luxere kiezels geldt de volumekorting. Zie de productpagina’s van de kiezelstenen voor de precieze prijzen en volumekorting .

Hoeveel kiezelstenen heb ik nodig?

Dit berekent u door de lengte van het met ronde steentjes of siersplit te bedekken oppervlak te vermenigvuldigen met de breedte en vervolgens met de gewenste laagdikte. De standaard laagdikte is 5cm (bij maten tussen 8 en 25mm). Voor grotere kiezelstenen kunt u beter een wat dikkere laag aanhouden, maar eigenlijk nooit dikker dan 10cm. Voor kiezelstenen met 0-fractie (bijvoorbeeld Dolomiet) houdt u het beste 8cm aan.

Een voorbeeld. Wanneer u bijvoorbeeld een stuk tuin van 8 meter lang en 3 meter breed wilt bedekken met een laag kiezels van 5cm, dan rekent u de benodigde hoeveelheid als volgt uit:

Lengte x breedte x laagdikte (in meters) = 8 x 3 x 0,05 = 1,2m3.

Wanneer u dit wilt omrekenen naar het benodigde gewicht, dan vermenigvuldigt u deze uitkomst met het gewicht van het siersplit of de ronde kiezelsteentjes per 1m3 (ook wel ‘soortelijk gewicht’ genoemd). Deze informatie vindt u op de productpagina’s. Stel, u wilt bovenstaande oppervlak bedekken met Basalt split. Per 1m3 weegt Basalt split 1600KG (=1,6 ton). U berekent dan als volgt de benodigde hoeveel kiezelstenen (in KG):

Benodigd aantal m3 x soortelijk gewicht = 1,2 x 1600 = 1920KG.. Dat is dus een kleine 2 ton.

Om het uitrekenen van de benodigde hoeveelheid kiezels/siersplit net wat makkelijker te maken hebben we een rekenhulp ontwikkeld. Deze vindt u aan de rechterkant. Daarmee bepaalt u heel eenvoudig hoeveel u nodig heeft.

Hoe leg ik kiezelstenen aan?

Hoe u de kiezels het best kunt aanleggen is afhankelijk van de toepassing. Zo kunnen we grofweg twee verschillende situaties onderscheiden: een kiezeloppervlak dat niet tot licht belast wordt en een kiezeloppervlak dat zwaar belast wordt.

Geen tot lichte belasting. Ronde kiezelstenen of siersplit in de tuin, enkel en alleen als sierkiezels, worden niet belast. Steentjes op een tuinpad worden ook niet zwaar belast. Dat maakt het aanleggen vrij simpel; u graaft de grond ongeveer 5-10cm af, afhankelijk van het formaat van de kiezelstenen en leg hier wanneer gewenst worteldoek op (worteldoek is uiteraard niet per se nodig, maar het maakt het geheel wel veel onderhoudsvriendelijker). Tenslotte kunt u de kiezelstenen erop leggen. Wanneer het gaat om een tuinpad raden we aan om een niet te groot formaat te kiezen. De standaard maat van 8-16mm is prima geschikt. Of natuurlijk soorten met een 0-fractie, zoals Dolomiet.

Gemiddelde tot zware belasting. Denkt u hierbij bijvoorbeeld aan een oprit of parkeerplaats van kiezels. U kúnt er dan voor kiezen om er grindplaten onder te leggen. Het is zeker niet per se nodig, maar het maakt het geheel wel veel onderhoudsvriendelijker. Zo gaan de grindplaten verzakkingen en spoorvorming door autobanden tegen. Een goede fundering is in ieder geval belangrijk, ook om verzakkingen tegen te gaan. Op de productpagina’s van de grindplaten vindt u instructievideo’s. Daarin wordt uitgelegd hoe u dit het best kunt aanpakken. Ook zijn er instructiefolders beschikbaar met daarin een gedetailleerde beschrijving:


Tenslotte kan het grindoppervlak eventueel worden afgewerkt met kantopsluiting.

Siersplit en ronde kiezelstenen kopen

U wilt kiezelstenen kopen maar u heeft nog wat vragen? Of twijfelt u of kiezels de juiste keuze voor u zijn? Welke vraag u ook heeft over kiezelstenen/siersplit, onze deskundige adviseurs helpen u graag. Neem dus vooral contact met ons op wanneer u vragen heeft of wanneer u hulp nodig heeft met bestellen!