Onkruid vergaat niet... of toch wel? Gooi grind en anti-worteldoek in de strijd!

Iedereen met een tuin kent het: de strijd tegen het eeuwige onkruid. Overal lijkt het doorheen te komen en hoe vaak u het ook verwijdert, het komt steeds terug. Wat wij u kunnen bieden? Geen chemische middeltjes, maar een natuurlijk middel: grind

Een dodelijke combinatie: grind en anti-worteldoek! 

Dit klinkt wellicht gevaarlijker dan het in de praktijk is, maar het is absoluut waarheid. Een goed aangelegde tuin met grind werkt tegen onkruid. Het begint met de juiste onderlaag. Aangetrild gebroken puin zorgt voor een dichte laag waar onkruid vrijwel niet doorheen groeit. Natuurlijk kan zand ook afdoende zijn (puin is kostbaarder), maar daar kunnen nog wat organische resten is voorkomen waar zaadjes dankbaar gebruik van maken. Legt u daarop een laag van ± 5cm grind dan verbant u het onkruid al grotendeels doordat zonlicht en eventuele voedingsstoffen tegengehouden worden. Grindplaten houden het grind extra op de plaats, zodat er geen kuilen ontstaan waar onkruid gretig gebruik van maakt. Dat is zodoende een aanvullende optie, maar het kan een groot verschil maken, vooral als je op dergelijk terrein gaat rijden. Ons voordeligste model is de zwarte Eurogravel PLUS, die bestand is tegen belasting van personen en kleine voertuigen. 

Dolomiet met anti-worteldoek

Nu is gebroken puin niet direct noodzakelijk als u enkel een grindpad o.i.d. aanlegt. U legt dan simpelweg een laag anti-worteldoek op de onderlaag (ook 5cm dik leggen), deze kunt u vastzetten met grondpennen. Zorg dan wel dat de onderlaag geen grond is, want dan komt er nog voeding van onderaf. Zand is beter.

Uiteraard dient het worteldoek de ondergrond geheel af te dekken, dus let op een van de stukken worteldoek en een juiste kantopsluiting (bijvoorbeeld ons Multi-Edge METAL or Multi-Edge FLEXL), zodat er geen vermenging kan ontstaan van de ondergrond met het grind. Ook rond de randen goed afsluiten en overlappen.
Tip: Deze stap wordt vaak onderschat, ga hierbij met precisie te werk!

Het aanleggen van een grindtuin met worteldoek is eenvoudig. Bekijk de video!

Heeft u deze stappen met beleid uitgevoerd, dan zult u uw grindtuin na de aanleg onkruidvrij kunnen verklaren. Natuurlijk is er geen 100% garantie dat dit altijd zo blijft, omdat ook o.a. de wind invloed heeft van bovenaf (zaden etc. meevoeren). Ook af en toe onderhoud is een goed wapen in de strijd tegen het onkruid. Hoe U dit doet leest U binnenkort!

» Naar het complete assortiment grind en split!