• Gratis levering losgestort
  • Grootste assortiment
  • Scherpste prijzen
  • Beste klantenservice
  • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

‘Gebroken puin eronder, moet dat?’ Over een goede stabilisatie van Uw oprit of erf

5 apr. 2012

Onlangs heeft u kunnen lezen hoe u de oprit of parkeerplaats extra stabiliteit geeft door grindplaten te gebruiken. Echter, voor een oprit met grind of grindplaten is ook een goede ondergrond nodig. Immers, als de ondergrond niet egaal of instabiel is zal de oprit alsnog verzakkingen kunnen gaan vertonen. Maar juist over het juiste materiaal voor deze ondergrond krijgen we veel vragen. Is zand afdoende of is menggranulaat noodzakelijk? Nu is er geen eenduidig antwoord op deze vragen, want het ligt ook aan uw wensen en budget. We helpen u verder met de voor- en nadelen van de verschillende opties:

Zachte of harde bodem?

Het antwoord of u een fundering nodig heeft of niet, hangt enerzijds van het type ondergrond af waarop u de oprit wilt gaan leggen, anderzijds van uw wensen en budget. Woont u op zachte bodem, dan zult u haast wel iets tegen verzakkingen móeten doen om lang van uw oprit te genieten. Het is dan raadzaam om als aangetrild gebroken puin (o.i.d., lavakorrel kan bijv. ook), zo’n 20 a 30cm dik toe te passen alvorens grind te storten. Zo ligt uw ondergrond voldoende stabiel en zorgt u voor voldoende drukvastheid, wat handig is als u met auto’s erop gaat rijden.
Woont u op steviger bodem, dan zult u iets minder snel last hebben van verzakkingen. Toch is het in het geval van belasting met auto's altijd raadzaam om de onderlaag te stabiliseren, zodat de toplaag egaal en stabiel genoeg ligt om het effect optimaal te laten zijn en u lang kunt genieten van uw oprit of tuin (scheelt ook in onderhoud).

De uiteindelijke keuze hangt dus af van uw grondsoort, toepassing, wensen én uw budget. Een voordelige optie is het leggen van zand als onderlaag, echter de drukvastheid hiervan is zeer beperkt. Menggranulaat / Gebroken puin (op aanvraag leverbaar) is uiteraard duurder dan zand, maar betaalt zich waarschijnlijk terug in het aantal jaren dat uw oprit meegaat!

Tot slot een tip: zorg dat u gebroken puin koopt met een goede korrelverdeling, deze is namelijk bepalend voor de verdichtende werking. Er moet altijd 0-fractie in voorkomen, wij adviseren de maat 0-32mm.

Ardenner split grijs oprit

Onze aanraders
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team