Wat is een infiltratiekoffer en hoe leg je het aan?

Een infiltratiekoffer is een ondergronds systeem dat wordt gebruikt voor het opvangen en infiltreren van regenwater in de bodem. Het wordt vaak toegepast in gebieden waar de afvoer van regenwater problematisch is, zoals stedelijke gebieden met veel verharding, zoals wegen en parkeerplaatsen. Het doel van een infiltratiekoffer is om regenwater op te vangen, te filteren en langzaam in de grond te laten wegzakken, waardoor het grondwater wordt aangevuld en overstromingen worden verminderd.


Als je twijfels hebt over de drainage van je grond, kan je ook de emmerproef- de waterdoorlatendheid test doen. Graaf hiervoor een gat van  30cm x 30cm x 30cm en gooi hier een volle emmer water in:
-Het water is binnen een half uur weg: de grond is in hoge mate waterdoorlatend.
-Het water is binnen vier uur weg: de grond is in gemiddelde mate waterdoorlatend.
-Het water is binnen vier uur niet weg: de grond is in lage mate waterdoorlatend.


Hier kun je zien hoe je een infiltratiekoffer kunt aanleggen

Locatie en ontwerp

Kies een geschikte locatie voor de infiltratiekoffer, bij voorkeur in de buurt van het punt waar het regenwater wordt opgevangen, zoals een dakafvoer of parkeerplaats. Bepaal de benodigde afmetingen en capaciteit van de infiltratiekoffer op basis van de verwachte hoeveelheid regenwater die moet worden opgevangen. Dit kan afhangen van lokale regelgeving en ontwerpcriteria.

Graaf een put

Graaf een kuil in de grond op de gekozen locatie volgens de specificaties van het ontwerp. De grootte van de put moet voldoende zijn om de infiltratiekoffer te huisvesten. Plaats de infiltratiekoffer: Plaats de infiltratiekoffer in de uitgegraven put. De koffer bestaat meestal uit modulaire kunststof componenten die zijn ontworpen om water vast te houden en te laten infiltreren. Je kunt altijd worteldoek op de wanden van de infiltratiekoffer plaatsen om te voorkomen dat onkruidgaas naar buiten komt en om de onderhoudstijd te verkorten. Dit is een doorlatend geotextiel, dus het laat water zonder problemen door.

Grindkoffer

 

Afvoerleidingen aansluiten

Sluit de afvoerleidingen van daken, parkeerplaatsen of andere oppervlakken aan op de infiltratiekoffer. Dit zorgt ervoor dat regenwater in de koffer terechtkomt. Vul de koffer: Bedek de infiltratiekoffer met schoon filterzand of grind. Dit zorgt voor filtratie van het regenwater voordat het de bodem in sijpelt. Het ideale formaat van het grind om de drainage van jouw grond te verbeteren is bv. 16 - 32mm, zodat het water er gemakkelijker door kan dan wanneer de steen kleiner is. Een van onze aanbevelingen voor drainagestenen is Maasgrind.

Drainagegrind

Een wadi is een andere methode om de afwatering van land te verbeteren. Misschien ben je niet bekend met deze term, maar je hebt er zeker een gezien, omdat ze steeds vaker worden gebruikt in nieuwe wijken. Hoewel het een complexere structuur is dan een drainagebox, is het ook mogelijk om een wadi in je tuin te hebben. 

Een wadi is een deel van het gazon dat lager of dieper ligt dan de rest van de grond. Onder deze ruimte ligt een laag drainagezand en daaronder een koffer met drainagegrind. Deze koffer is verbonden met een drainagebuis die op zijn beurt verbonden is met een overloop. Hierdoor kan het water langzaam in de grond weglopen en is het in de zomer niet zo droog.

Bij twijfel over de waterdoorlatendheid en dus de geschiktheid van een infiltratiekoffer, raadpleeg dan eerst een expert, zoals een medewerker van een tuincentrum of een hovenier. Zij kunnen u altijd passend advies geven.Bekijk ons grind en worteldoek assortiment!