Grindplaten aanleggen: een stapsgewijze instructie

Waarom grindplaten

Met grindplaten zorgt u voor een stabiel, stevig en spoorvrij grindoppervlak. De grindplaten kunnen zwaar belast worden, bijvoorbeeld door auto’s, waardoor ze te gebruiken zijn voor opritten, erven of parkeerplaatsen. Grindplaten, welke overigens ook splitplaten worden genoemd, zorgen er ook voor dat het grindoppervlak veel beter te belopen is; wegzakken in het grind gebeurt niet meer. Ook zorgen de platen ervoor dat het grind beter te betreden is met een fiets of een rolstoel. Ook horen kuilen en verzakkingen tot de verleden tijd.


Grindplaten aanleggen is vrij eenvoudig. We leggen graag uit hoe dit in zijn werk gaat. Het aanlegproces bestaat uit een aantal stappen.

De grindplaten aanleggen

Stap 1. De eerste stap van het aanlegproces is de fundering. De onderlaag. Nu is dit afhankelijk van de toepassing. Gaat het om een grindoppervlak dat in hoge mate belast gaat worden, bijvoorbeeld door auto’s of zelfs vrachtwagens, dan is een goede fundering van belang. Hiervoor kan gebroken puin gebruikt worden, in een laagdikte van ongeveer 20cm. Deze funderingslaag zorgt voor bescherming tegen verzakkingen en kuilen. Na het aanleggen en aantrillen van deze funderingslaag volgt het aanbrengen van de egalisatielaag (3-5cm). Deze laag zorgt ervoor dat de splitplaten recht en stevig komen te liggen. Hiervoor kunnen verschillende materialen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld heel fijn grind (formaat 0/2mm of 0/4mm) of een zandbed. Ook deze laag wordt aangetrild.

Wanneer de grindplaten worden gebruikt voor de aanleg van een oppervlak dat niet zwaar belast gaat worden, bijvoorbeeld een terras of tuinpad, dan is een aangetrild zandbed als onderlaag voldoende.

Voor een onderhoudsarm oppervlak plaatst u worteldoek onder de grindplaten. Dit is met name belangrijk wanneer de platen op een zandlaag komen te liggen. U kunt ook kiezen voor de Eurogravel® splitplaten. Hieraan is al worteldoek bevestigd. De Easygravel® splitplaten bevatten geen worteldoek. Hier kan eventueel wel los worteldoek onder gelegd worden.

Stap 2. Vervolgens kunnen de grindplaten aangelegd worden. Dit wordt gedaan in een halfsteensverband. Mochten er hoeken in het oppervlak zitten dan kunnen de grindplaten gewoon afgezaagd worden. Hoe de platen tegen elkaar aan worden gelegd hangt af van het type grindplaat. De Easygravel® splitplaten kunnen in elkaar geklikt worden. De Eurogravel® splitplaten kunnen gewoon tegen elkaar aan geplaatst worden.

Het is belangrijk dat de splitplaten niet strak tegen elkaar aan liggen. Met warm weer kunnen de platen namelijk wat uitzetten. Wanneer ze strak tegen elkaar aan liggen kunnen ze beschadigen. Dit geldt ook voor de zijkanten van het grindoppervlak. Met voegen van een paar cm kan dit worden opgevangen. Zeker wanneer de grindplaten zwaar belast gaan worden is dit van belang.

Wanneer de grindplaten zijn aangebracht dan kunnen de randen van het totale oppervlak eventueel worden afgewerkt met kantopsluiting (zoals bijvoorbeeld stalen kantopsluiting of kunststof kantopsluiting). Dit houdt de splitplaten goed op de plek en voorkomt dat het grind of split dat er in ligt van de randen af rolt.

Grindplaten inharken

Stap 3. Het grind of split aanbrengen. Het grind of split kan gewoon op de grindplaten gestrooid worden. Het is belangrijk dat de juiste laagdikte wordt aangehouden; ongeveer 5cm. Wanneer de laag kiezelstenen minder dik is, bestaat de kans dat de grindplaten nog zichtbaar zijn of zichtbaar worden wanneer er een aantal keer overheen gelopen / gereden is. Een dikkere laag neemt het effect van de grindplaten weg.

De grootte van het grind/split is ook van belang. De minimale grootte kiezelsteentjes voor alle grindplaten is 5mm. In het geval van Easygravel® grindplaten geldt voor grind een maximaal formaat van 32mm en voor split een maximaal formaat van 25mm. In het geval van Eurogravel® grindplaten geldt voor grind een maximaal formaat van 25mm en voor split een maximaal formaat van 20mm.

Naast deze algemene aanleginstructies vindt u op de productpagina’s van de splitplaten aanlegvideo’s en merkspecifieke aanleginstructies.Wanneer u vragen heeft met betrekking tot de grindplaten of de aanleg daarvan, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Bekijk ons gehele assortiment grindplaten en koop deze direct online!