Voordelen van tuinieren!

Je tuin en de natuur hebben een positief effect op de menselijk gezondheid, zowel fysiek als mentaal. Tuinieren is een van de beste manieren om te profiteren van deze voordelen. In dit blog vertellen we graag waarom het hebben van een tuin en tuinieren goed is voor je gezondheid!

Stressvermindering

Tuinieren kan echt helpen om stress te verminderen en de geest van een mens te ontspannen. Het is bewezen dat groene omgevingen, zoals je tuin, een kalmerende werking hebben. Tuinieren is een vorm van meditatie. Uit onderzoek is ook gebleken dat als mensen regelmatig in de tuin bezig, zij lagere niveau van cortisol (stresshormoon) hebben.

Lichaamsbeweging

Tuinieren is ook een goede manier om aan wat lichaamsbeweging te komen. Het kan je helpen om je bloeddruk te verlagen, je conditie te verbeteren en het risico op obesitas te verminderen. Bovendien is het een leuke uitdaging om fit te blijven en tegelijkertijd te genieten van het buitenleven. Denk bijvoorbeeld aan het verwijderen van onkruid of het doorharken van je grind.

Frisse lucht

Wanneer je in de tuin bezig bent, adem je natuurlijk ook een portie frisse lucht in. Uit onderzoek van de Radboud Universiteit is gebleken dat het inademen van schone lucht kan helpen om het immuunsysteem te versterken, allergische reacties te verminderen en je slaap te verbeteren.

Verbetering van de mentale gezondheid

Je mentale gezondheid is minstens zo belangrijk als je lichamelijke gezondheid. Wij mensen kunnen wel eens te vaak en te veel stressen. Wat uiteindelijk niet goed is voor ons. Tuinieren kan ons hierbij helpen. Het kan je een gevoel van voldoening geven om te zien hoe je planten groeien en bloeien door je eigen inspanningen en hoe je tuin er weer tiptop uitziet na het weghalen van onkruid. Bovendien kan het gevoel van verbinding met de natuur geven en dat kan je helpen om gevoelens als angst en depressie te verminderen. Ook dit is gebleken uit onderzoek.

Gezonde voeding

Als je fruit of groente in je eigen tuin kweekt, kan je volop genieten van gezonde lekkernijen die je tuin te bieden heeft. Vers uit je eigen tuin en je bespaart ook nog eens in je portemonnee! Wie wil dat niet?

Ga dus aan de slag in de tuin en profiteer van al deze voordelen!