Worteldoek leggen, hoe doe ik dat? Stap voor stap

Gaat u een tuinproject starten dan begint u bij de basis. Om onkruid in uw mooie nieuw aangelegde tuin te voorkomen is worteldoek leggen belangrijk. Daarnaast kunt u met worteldoek grind van de ondergrond scheiden waardoor het later makkelijk weer te verwijderen is omdat het grind dan niet met de ondergrond is gaan mengen. Worteldoek is een lucht en water-doorlatend doek waar onkruid niet doorheen kan groeien. Gaat u een tuin met grind, keien of bijvoorbeeld boomschors aanleggen dan is het leggen van worteldoek dus verstandig. Maar hoe kunt u worteldoek zelf leggen? Wij leggen stap voor stap uit hoe u te werk gaat in dit artikel.

Bekijk de video!

Stap 1. Worteldoek leggen

Zorg vóórdat u begint met het leggen van worteldoek dat de ondergrond of eventuele fundering egaal en recht is voor het beste resultaat. Span het worteldoek strak over de oppervlakte, is het een grote oppervlakte dan is dit met een rol worteldoek eenvoudig uit te rollen. Probeer zoveel mogelijk uit één stuk worteldoek te leggen. Is overlappen nodig, zorg dan voor een overlap van ongeveer 5 cm om te voorkomen dat onkruid zich alsnog tussen het worteldoek kan dringen.

Stap 2. Worteldoek vastzetten

U kunt na het neerleggen van het worteldoek op twee manieren te werk gaan: het worteldoek instoppen óf laten doorlopen onder eventuele kantopsluiting. We leggen u beide opties uit:

Worteldoek instoppen

Maak aan alle zijkanten van het oppervlak smalle sleuven van ± 20 tot 30 cm diep, dit kunt u doen met een spade. Stop het anti-worteldoek in de sleuven en houdt een diepte van 20 tot 30 cm aan. Heeft u teveel worteldoek dan kunt u dit makkelijk afsnijden met een scherp stanleymes. Duw de grond bij de sleuven goed aan zodat het stevig vastzit. Om het worteldoek extra goed en mooi strak vast te zetten kunt u grondpennen gebruiken. Deze slaat u eenvoudigweg met een hamer door het worteldoek in de grond. Bij grind of split hoeft u niet noodzakelijk grondpennen te gebruiken om het worteldoek vast te zetten, daar de stenen zwaar genoeg zijn. Maar gaat u bijvoorbeeld boomschors leggen op het worteldoek dan zijn grondpennen wel verstandig, om te voorkomen dat het worteldoek door de wind wordt verplaatst.

Worteldoek laten doorlopen

U kunt ook na het worteldoek leggen de randen omvouwen tegen de zijkanten. Als u het worteldoek heeft afgeknipt kan dit gaan rafelen, waardoor er openingen aan de zijkanten ontstaan waar onkruid kan groeien. Om dit te voorkomen vouwt u de randen om, en slaat u eventueel grondpennen door het omgevouwen stuk voor extra stevigheid. Heeft u opsluitbanden of kantopsluiting aan de randen geplaatst? Dan kunt u het beste het worteldoek laten doorlopen onder uw opsluiting. Plaats eerst het worteldoek en laat een stukje worteldoek uitsteken, waarop u vervolgens de opsluiting plaatst. Uw worteldoek is hiermee ook meteen goed vastgezet én er zijn geen open randen waar het onkruid eventueel doorheen kan komen.

Worteldoek leggen randen omvouwen

Stap 3. Afwerking van het worteldoek

Zorg ervoor dat u het worteldoek leggen doet tot in de hoeken. Loop alle zijkanten van het oppervlak goed na en zorg dat het doek het gehele oppervlak goed afsluit. Gaat u het oppervlak vullen met grind dan is het verstandig om Multi-Edge afboording aan de randen te plaatsen om te voorkomen dat het grind kan wegrollen. Wilt u nog planten verwerken dan is dat eenvoudig te realiseren. Knip op de plaatsen waar u de planten wilt hebben een rond gat in het anti-worteldoek, houdt dit gat zo klein mogelijk. Vervolgens plant u de planten in het ronde gat, zorg dat de plant goed diep de grond in gaat. Let op dat de wortelkluit goed bedekt is met aarde. Tot slot kunt u simpelweg uw grind of boomschors op het worteldoek strooien.

Gaat u een oprit aanleggen met grind dan volstaat alleen worteldoek niet, maar heeft u grindplaten nodig. U hoeft dan niet per se aan de gang met worteldoek leggen. Bij ons kunt u EuroGravel grindplaten bestellen, hier zit worteldoek aan vast en dit bespaart u dus een hoop werk. Het onkruid kan zo niet door de grindplaten heen groeien. Heeft u grindplaten zonder worteldoek eraan vast dan is worteldoek leggen wel verstandig zodat onkruid geen kans heeft en uw grind niet in de grond wordt gedrukt. 

Worteldoek leggen met grindplaten
Worteldoek leggen eindresultaat

Worteldoek bestellen

Nu u weet hoe worteldoek te leggen kunt u aan de slag! Bij ons kunt u kiezen uit een zakje anti-worteldoek of een rol in verschillende afmetingen. Meet dus van tevoren goed op hoeveel worteldoek u nodig heeft en bestel altijd ruim genoeg. Bestelt u ook grind of split? Dan leveren we uw worteldoek mee zonder extra bezorgkosten. Binnen enkele dagen bij u thuisbezorgd!

U weet nu hoe worteldoek te leggen, tijd om aan de slag te gaan! Bestel worteldoek