Lava in de zwemvijver: milieuvriendelijk én mooi

Schoon, milieuvriendelijk, praktisch en mooi: enkele redenen waarom de zwemvijver de laatste tijd zo populair is. Milieuvriendelijk is de zwemvijver doordat er geen gebruik wordt gemaakt van chemische middelen als chloor etc. Schoon, praktisch én mooi is de vijver door een doordacht filtersysteem met riet en… lavakorrel.

Hoe werkt een natuurlijke zwemvijver?

Het idee achter een natuurlijke zwemvijver is het aanleggen van een vijver zonder chemische middelen waarin ook gezwommen kan worden. De waterkwaliteit wordt op niveau gehouden door middel van natuurlijke filtering van het water. In de meeste gevallen gebeurt dit met een zogenaamd helofytenfilter. Dit is een filter die gebruik maakt van de zuiverende werking van riet. Een aantal rietsoorten hebben de gunstige eigenschap dat zich zuiverende bacteriën binden aan de wortels. Deze wortels breken onzuiverheden af. Het door de bacteriën afgebroken materiaal is weer voeding voor het riet waardoor het riet verder groeit. Zo ontstaat een systeem wat zichzelf min of meer in stand houdt: een oneindige afbraak van onzuiverheden en dus een kraakheldere vijver die schoon genoeg is om in te zwemmen.

Vijver met lavastenen

De rol van lava

Wellicht vraagt u zichzelf nu af: waarvoor wordt lava dan gebruikt? Het is vrij simpel: het riet laat men in lava groeien. De lava wordt dus als ondergrond gebruikt om de rietplaten in te planten. De wortels groeien tussen de lava door en kunnen zich hechten op de poreuze en dus waterdoorlatende lava. Doordat de lava losse korrels zijn ontstaat een wijd vertakt netwerk van gehechte wortels zodat een mooi natuurlijk filter ontstaat.

Wat is de beste maat lava voor in een filter?

In principe zijn meerdere formaten lava geschikt voor toepassing in helofytenfilters. De meest gebruikte maat is 16/32mm, omdat de meeste mensen de voorkeur geven aan wat grovere korrels. De maat 8/16 is echter ook prima geschikt en decoratief (zie foto’s)!

» Naar het assortiment lavakorrel (in diverse bags en losgestort leverbaar)

Vijver met lavasplit op de bodem
Vijver met lavasplit en lavastenen

Tip: maak het geheel helemaal af door grovere Lava Brokken rondom de vijver te leggen als sierstenen, dit geeft een zeer natuurlijke look!