Split: van de steengroeve naar Uw tuin

Waar (natuurlijk gerond) grind uit rivieren wordt gewonnen, wordt split in steengroeves uit de berg gehaald. Vandaag een ‘special’ het bijzondere en explosieve proces van splitproductie. Want het gaat er hard aan toe om de stukken berg in kleine brokjes bij U in de tuin te krijgen...

Split is eigenlijk overal ter wereld te vinden, in vele verschillende steensoorten en verschijningsvormen. Alle soorten hebben echter gemeen dat ze op dezelfde wijze uit de berg worden gewonnen, namelijk in enorme brokken met behulp van niets minder dan dynamiet en andere explosieven. Deze worden via boorgaten in de bergwand gestopt, waarna de explosieven tot ontploffing worden gebracht zodat steen naar beneden komen. Deze brokken worden met enorme dumpers (zie foto) naar steenbrekers getransporteerd om daar verder te worden gebroken.

Zeefproces

De laatste stap in het proces is het zeven (zie foto's hieronder). Dit gebeurt door de steenbrokken over een zeef te laten rollen die steeds fijner wordt. Eerst vallen de grove stukken door de gaten en door een fijne zeef vallen alleen de fijne stukjes. Vandaar dat de formaten van grind en split dan ook altijd zeefmaten zijn en geen exacte afmetingen. Want het kan natuurlijk zijn dat een steentje bijvoorbeeld lang maar smal is en verticaal door een fijne zeef van 8mm valt terwijl het steentje 12mm lang is...Formaten groter dan 40 mm worden breukstenen of keien genoemd.

Zeefinstallatie split    Zeven van split

Een natuurproduct

Na het zeven is het product gereed voor transport naar de eindbestemming: de snelweg, beton, of als siersplit in Uw tuin! Er komt zodoende geen fabriek aan te pas bij de productie: split wordt niet ‘gemaakt’, maar enkel klaargemaakt voor de diverse toepassingen. Het is dan ook altijd mogelijk dat er steentjes tussen zitten die qua maat of kleur iets anders zijn. Ook kan de kleur enigszins veranderen door de tijd heen, geen stukje berg is immers 100% hetzelfde. Het is en blijft een echt natuurproduct!

Nog vragen? Neem gerust contact op!

« Naar het assortiment grind en split