Groen en grind in de Franse tuin

Of het nu Versailles, een oude kasteeltuin of een van de vele Franse tuinen in Nederland was, bijna iedereen heeft wel eens door een Franse tuin gewandeld. De Franse stijl is goed herkenbaar, vaak in publieke ruimtes en parken te zien en wij Nederlanders houden wel van de strakke lijnen van de Franse tuin!

 Franse tuin: Veel groen, maar wel strak gelijnd...

 Wie denkt aan een Franse tuin, zal waarschijnlijk direct denken aan groene buxus of  andere strakke hagen. De strakke hagen zijn dan ook een belangrijk kenmerk van de  Franse tuin. Ze weerspiegelen het idee van de maakbare tuin, wat wil zeggen dat de  tuin wordt ingericht naar de wens en stijl van de mens. Er zijn dan ook vaak figuren en  patronen te vinden. De Franse tuin wordt verder vaak bijgeknipt en streng  onderhouden, zodat deze er alle seizoenen perfect uitziet! Veel bloemen worden doorgaans niet gebruikt, wel groene planten in bijv. een rij of patroon.

 

... en grind op de paden!

Wie kent ze niet, de kleurige paden met grind in de tuinen van Versailles of een willekeurige Franse kasteeltuin? Als er iets is wat in de Franse tuin thuishoort, dan is het wel grind (of split)! Wel krijgen wij vaak de vraag: welk grind is dit dan en is dit ook in Nederland te koop? Gelukkig wel, en er zijn zelfs verschillende keuzes. Meestal wordt qua kleur geel / beige gebruikt, denk aan:

Tuinpad van Dolomiet Gravier D'or

Dolomiet (ook wel Gravier d’Or / Gralux)
Dit is veruit het meest gebruikte split voor in een Franse tuin. Hiermee wordt doorgaans een halfverharding gemaakt met de maat 0/5 (zie Halfverharding aanleg), zoals u ook ziet in de tuinen van o.a. Versailles. Prettig om op te lopen.

Castle grind
De naam geeft al aan dat dit een stijlvolle grind is, zeer rond en prachtig beige-champagneachtig  van kleur. Ook prettig om op te lopen.

Wenst men meer kleur, dan wordt vaak rood gebruikt, bijv. de Rouge Belge split.

Franse tuin aanleggen: enkele tips

• Op sierpaden hoeft u enkel worteldoek te leggen en dan het grind of split, een fundering is bij siertoepassingen niet nodig. Dit maakt een Franse tuin heel eenvoudig!
• Maak wel een goed doordacht ontwerp. Het hoeft misschien niet zo minutieus als bij een echte kasteeltuin, maar een doordacht ontwerp en vlakverdeling geeft wel een professionele, afgewogen indruk
• De grindpaden horen zeer netjes afgeboord te zijn om het geometrische van de Franse tuin te benadrukken. Hier boven op de foto ziet u meteen een mooie tip: een kantopsluiting van kinderkoppen of bestrating, strak en toch een beetje speels met een natuurlijke uitstraling. Liever nog strakker? Onze metalen kantopsluiting Multi-Edge is in diverse kleuren beschikbaar.
• Geen ruimte voor een grote franse tuin met looppaden? Ook uw kleine voortuin kunt u een Frans tintje geven: Een buxushaag (in een strakke vorm) met fijn grind of split als bodembedekking geeft al een zeer mooie, ruimtelijke en strakke uitstraling!

Nog geen voorkeur voor een bepaalde kleur of soort grind?

» Bekijk ons gehele assortiment grind en split!