Halfverharding: De aanleg en tips voor materiaalkeuze

Zagen we de halfverharding vroeger vooral in kasteeltuinen en openbare parken, de laatste jaren zien we de halfverharding overal opduiken. En niet voor niets, een halfverharding staat zeer sierlijk in vele omgevingen zoals de tuin of op loop- of fietspad. Daarnaast is een halfverharding relatief voordelig, gemakkelijk in de aanleg én onderhoudsarm.

Welk materiaal gebruiken?

Een halfverharding wordt alleen een goed verhard en mooi egaal ogend geheel als u het juiste materiaal toepast. De steen moet een bindende werking hebben. De steensoort Dolomiet (ook verkocht als Gravier d’Or of Dololux) bevat magnesiumcarbonaat (MgCo3), wat uitstekend bindt en daardoor zeer geschikt is voor een halfverharding*. Dolomiet heeft een prachtige okergele kleur, zodat u een echt kasteel/tuinpad kunt creëren. Ook Ardenner geel split is een optie, hiervan is de kleur nog iets geliger. Echter, dit is geen dolomietsteen en bindt zodoende iets minder goed. Wij adviseren daarom altijd Dolomiet vanwege de jarenlange uitstekende ervaringen hiermee. Qua formaat kunt u het beste een fijne split nemen, met altijd een 0-fractie erin zodat het goed aangetrild kan worden. De bovenmaat is beter niet te grof, dit levert een beter egaal en verdicht geheel op. Een 0/5 of 0/6mm is perfect.

De halfverharding aanleggen

Het aanleggen van een halfverharding is vrij eenvoudig. Het beste legt u worteldoek onder de halfverharding om onkruidgroei tegen te gaan. Daarop legt u 8 - 10cm fijn split (bijv. Dolomiet zoals hierboven uitgelegd. Dit geheel trilt u aan met een trilplaat óf stampt u aan met een tuinrol, er blijft dan zo'n 5-7cm van over. Denk aan een goede afboording / kantopsluiting om de verharding op te sluiten. De metalen kantopsluiting Multi-Edge bijv. is zeer stijlvol én praktisch! Het resultaat mag er zijn, zoals u hieronder op de foto’s ziet!

Dolomiet tuin

 

 

* Andere steensoorten, waaronder kalksteen, worden nogal eens als dolomiet verkocht. Zeker weten of het om een echte dolomiet gaat? Doe een beetje split in een glas en giet er azijn bij. Als het reageert is het kalksteen (bindt minder goed) en geen dolomiet!