Verkleuring van grind

Een veelvoorkomende angst bij de gedachte aan grind: verkleuring. Met wat kennis en praktische tips kunt u verkleuring van grind echter grotendeels voorkomen en/of genezen. Er zijn eigenlijk 2 soorten verkleuring: algenvorming op de steen, of aantasting van de steen door bijv. zuur.

Algenvorming (groene aanslag) of onkruid

Algenvorming op een steen is iets wat wordt veroorzaakt door de omgeving waarin het grind toegepast wordt. Het is een meestal groene laag of waas die op het grind ontstaat en die we ook vaak op tegels en bestrating zien, vooral op plaatsen waar weinig zonlicht komt. Het voorkomen of wegwerken van algenvorming / groene aanslag of onkruid op de steentjes is niet moeilijk, we zetten een paar snelle remedies op een rij:

  • Leg grind als het kan niet op zeer schaduwrijke plekken, af en toe zon doet wonderen.
  • Ook preventief helpt het prikken van gaten in de bodem naar de zandondergrond, zodat de afwatering goed is. Zo krijgt het groen minder kans om te groeien.
  • Hark het grind regelmatig goed door.

Blijft er groene aanslag opzitten, dan is een hardere aanpak nodig. Mogelijkheden zijn:

  • Afgieten of spuiten met een mengsel van water en soda
  • Afspuiten met een hogedrukreiniger. Let hierbij wel op opspattende steentjes en het voorkomen van het losspuiten van de stabilisatielaag eronder!
  • Chemische middelen, al raden we u dit vanwege milieutechnische redenen niet aan.

Aantasting van de steen

Er zijn steensoorten die onder invloed van zuur of andere (vloei)stoffen verkleuren (denk ook aan verkleuring van beelden etc. door zure regen). Voornamelijk stenen die bestaan uit calciumcarbonaat (CACO3) zijn gevoelig voor zuren. Steenstoorten die voornamelijk uit Calciumcarbonaat bestaan zijn Kalksteen en Marmer. Dit wil niet echter zeggen dat alle soorten kalksteen en marmer gevoelig zijn voor verkleuring. De bekende Ardenner split heeft hier bijvoorbeeld geen last van, ook al is het kalksteen. Ook Ice blue split heeft hier weinig tot geen last van, terwijl het een marmer is. Een soort die op de lange termijn wel last kan hebben van enige verkleuring door zuur is bijvoorbeeld Carrara grind. Nu zal het bij een witte kleur altijd meer opvallen, maar relatief gezien heeft de Crystal White grind (ook een witte marmer) er minder last van dan de Carrara.
Het is dus niet direct te zien of een soort snel aangetast wordt, dit is echt een kwestie van kennis en ervaring. Laat u zich dus gerust door onze medewerkers adviseren voor u een soort grind kiest...want helaas is hier weinig tegen te doen!

» Naar het assortiment grind en siersplit

Nog vragen? Bel of mail ons gerust voor advies of prijsaanvragen.