Grind kopen: hoeveel heb ik nodig?

In de afgelopen weken hebben wij u getracht meer informatie te geven over de verschillende steensoorten en formaten. Als u eenmaal weet wat u wilt, kunt u uitrekenen hoeveel grind u nu eigenlijk nodig heeft.

Reken eenvoudig uit hoeveel grind u nodig heeft door op de groene tab te klikken aan de zijkant van deze pagina te klikken! Deze klapt vanzelf uit als u erop klikt, de tab ziet er zo uit: 

Wilt u het liever zélf berekenen: we leggen u door middel van 3 vuistregels uit hoe dit moet:

1. Hoeveelheid grind in m3 = Lengte x breedte x laagdikte

U meet de lengte en de breedte (in meters) van het te bedekken oppervlak. Dit vermenigvuldigt u met de laagdikte (in meters!) en zie daar: de benodigde hoeveelheid in kubieke meters (m3).

Een rekenvoorbeeld: U heeft een oprit van 5 bij 4 meter. U wilt dit bedekken met 5cm grind. U heeft dan nodig: 5m x 4m (dit komt uit op 20m2) x 0,05m = 1m3.

Als handige vuistregel kunt u verder aanhouden:

bij 5cm laagdikte is het verbruik normaal ± 75kg per m2. U bedekt dus ± 20m2 met 1m3 grind of split. Met 1 midibag a 1000kg bedekt u ± 14m2, met een minibag van 750kg 10m2, etc.

Illustratie benodige hoeveeheid grind

2. Laagdikte grind: niet te dik!

Voor u de rekensom voor uzelf in kunt vullen dient u nog één ding uit te zoeken, namelijk hoe dik het grind moet liggen. Dit is namelijk afhankelijk van de maat en de gewenste toepassing. Want, als u grove keien voor siervlakken neemt moeten deze uiteraard dikker liggen dan fijn grind, om de bodem te bedekken. Over het algemeen adviseren wij: leg het grind nooit te dik! U zakt dan weg in het grind. De standaarddikte is 5cm, bij maten tussen ± 8 en 25mm. Hoe groter het grind verder wordt, hoe dikker u het legt (hoewel zelden dikker dan 10cm). Bij grind met 0-fractie (bijvoorbeeld Dolomiet) houdt U het beste 8cm aan.

3. 1m3 weegt normaliter 1,5 ton

Om het geheel nog wat ingewikkelder te maken voor u wordt grind vaak per ton aangeboden, bijv. als het om losgestort grind gaat. Hoe dit komt? Bij bags is de inhoud duidelijk, maar losgestort kan de inhoud van de vrachtwagen alleen gemeten worden door deze te wegen. U kunt echter gelukkig heel eenvoudig omrekenen van m3 naar ton en andersom. De meeste soorten wegen 1,5ton per m3 en dus doet u het aantal m3’s gewoon x 1,5. Bij elk product op de website geven we het soortelijk gewicht aan. Verder geven we bij bags zowel de inhoud in m3's aan als het gewicht van de zak, zodat u zo min mogelijk hoeft te rekenen!

« Ga naar het totaalassortiment grind en split!

Nog vragen of een aanvraag? Bel of mail ons gerust.