• Gratis levering losgestort
  • Grootste assortiment
  • Scherpste prijzen
  • Beste klantenservice
  • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Data

* Verplichte velden

of inloggen

Verplicht veld
Verplicht veld
Ongeldige invoer
Ongeldige invoer
Dit is geen emailadres
Verplicht veld
Dit emailadres bestaat al
Verplicht veld
Voer a.u.b. een geldig wachtwoord in
Voer a.u.b. 6 of meer karakters in
Voer a.u.b. maximaal 16 tekens in
Wachtwoorden komen niet overeen
Verplicht veld
Emailadres of wachtwoord is onjuist

Grind kopen? Vind de juiste maat

21 jul. 2011

Grind kopen is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. De kans is dus groot dat u niet weet waarop u moet letten bij de aankoop van grind. De redenen om voor een bepaalde kleur of soort grind te kiezen is een zaak van persoonlijke smaak. Maar welke maat is het beste? Een fijne kiezel of toch beter een grovere maat? We zullen u proberen verder te helpen met enkele aandachtspunten. 

Grof of fijn: Welke toepassing?

Niet alle formaten zijn geschikt voor alle toepassingen. Een paar tips op een rij:

Om prettig te kunnen lopen is het verstandig om grind tot maximaal 32mm te kopen. Hoe grover het formaat des te ongemakkelijker het grind zal lopen.
Fijn grind blijft echter makkelijker in het profiel van banden steken. Daarom is het belangrijk om voor een oprit waarop u ook wilt parkeren te kiezen voor een formaat vanaf ± 8mm. Basalt split is bijv. verkrijgbaar in o.a. 8 - 16mm en 16 - 32mm. Deze maten zijn ook weer geschikt voor toepassing in Grindplaten (voor extra stabilisering en voorkomen van kuilen en sporen), mocht u deze willen gebruiken.

Gaat u het grind enkel gebruiken als siergrind? Dan is de keuze aan u, u kunt dan elke maat nemen die u wenst. Grovere keien kunnen bijvoorbeeld erg stijlvol zijn!

Let op: Formaten zijn altijd zeefmaten. Wat zijn zeefmaten?

De grootte van het grind wordt het kaliber, formaat of korrelgrootte genoemd. Stenen en zand worden gezeefd in verschillende formaten. Houdt u in de gaten: alle vermelde formaten van grind en split zijn zeefmaten, wat betekent dat de exacte afmetingen ruimer zijn afhankelijk van hoe een steentje door de zeef is gevallen in de groeve of winning. Afhankelijk van de vorm steen kan het dus zijn, dat er een lange dunne steen door de zeef valt welke in de breedte maar 16 mm is, maar in de lengte bijvoorbeeld 25 mm. Als voorbeeld nemen we het formaat 8 - 16 mm. De kleinste korrel heeft in dit voorbeeld ±8 mm diameter en de grootste ±16 mm. Het bevat ook alles wat tussen de 8 en 16 mm ligt. Het formaat 8 - 16mm is de standaardmaat voor grind en split en is de meest gebruikte maat voor in de tuin.

Wilt u een steentje nameten, gebruik hiervoor dan altijd de smalste zijde en niet de langwerpige zijde.

zeefmaten
zeefmaten

Petanquebaan of halfverharding aanleggen?

Voor petanque (jeux-de-boules)banen wordt fijn split in de maat 0 - 5mm gebruikt, net als voor halfverhardingen die u vaak in parken e.d. ziet. Bijvoorbeeld Dolomiet. U trilt deze fijne kiezels licht aan, zodat dit een mooi egaal geheel wordt (zie foto voor een voorbeeld)!

Dolomiet

Schanskorven / Steenkorven aanleggen met keien gevuld?

Gaat u korven vullen met stenen (ronde keien of gebroken breukstenen), dan moet u vooral rekening houden met de wijdte (grootte) van de mazen en met de vulopening van uw korf. De stenen die u neemt moeten altijd ruim grover zijn dan de maaswijdte, zodat de stenen er niet uit vallen. Ze moeten echter nog wel door de vulopening passen bovenin. Dus heeft u smalle korven, neem dan niet té grove keien. Veelgebruikte formaten breukstenen en keien zijn 50 - 80mm (5 - 8cm) en 60 - 90mm (6 - 9cm), bijv. Basalt Breuksteen.

« Naar het assortiment grind en siersplit

Onze aanraders
Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team