Grind of split kopen? Vind de juiste maat

Grind kopen is voor de meeste mensen geen dagelijkse bezigheid. De kans is dus groot dat u niet zo goed weet waarop u moet letten bij de aankoop ervan. De redenen om voor een bepaalde kleur of soort grind te kiezen is een zaak van persoonlijke smaak. Maar welke maat is het beste? Een fijne kiezel of toch beter een grovere maat? We geven hier graag het antwoord op!

Naast smaak hang het vooral af van de toepassing. Waarvoor gaat het grind of split gebruikt worden? Wanneer het bijvoorbeeld op een looppad komt te liggen dan is het niet prettig om voor een groter formaat te kiezen. Dat loopt immers niet prettig. En wanneer het grind dient als drainage op een dak dan mogen de kiezelsteentjes niet te klein zijn. Dat gaat de drainerende werking tegen.

Illustratie zeefmaten grind en split

Welk formaat grind/split kan ik het best kiezen?

 

Toepassing Formaat
Dakgrind Minimaal 5mm, geen maximum
Siertuin Alle formaten geschikt
Looppaden en tuinpaden Geen minimum, maximaal 32mm
Oprit met grind waarbij gebruik gemaakt wordt van Easygravel® grindmatten Minimaal 5mm, maximaal 32mm
Oprit met split waarbij gebruik gemaakt wordt van Easygravel® grindmatten Minimaal 5mm, maximaal 25mm
Oprit met grind waarbij gebruik gemaakt wordt van EuroGravel® grindmatten Minimaal 5mm, maximaal 25mm
Oprit met split waarbij gebruik gemaakt wordt van EuroGravel® grindmatten Minimaal 5mm, maximaal 20mm

 

Niet alle formaten zijn geschikt voor alle toepassingen. Een paar tips op een rij:

Om prettig te kunnen lopen is het verstandig om grind tot maximaal 32mm te kopen. Hoe grover het formaat des te ongemakkelijker het grind zal lopen.
Fijn grind blijft echter makkelijker in het profiel van banden steken. Daarom is het belangrijk om voor een oprit waarop u ook wilt parkeren te kiezen voor een formaat vanaf ± 5mm. Basalt split is bijv. verkrijgbaar in o.a. 8 - 16mm en 16 - 32mm. Deze maten zijn ook weer geschikt voor toepassing in Grindplaten (voor extra stabilisering en voorkomen van kuilen en sporen), mocht u deze willen gebruiken.

Gaat u het grind enkel gebruiken als siergrind? Dan is de keuze aan u, u kunt dan elke maat nemen die u wenst. Grovere keien kunnen bijvoorbeeld erg stijlvol zijn!

Let op: Formaten zijn altijd zeefmaten. Wat zijn zeefmaten?

Houdt u in de gaten: alle vermelde formaten van grind en split zijn zeefmaten, wat betekent dat de exacte afmetingen ruimer kunnen zijn afhankelijk van hoe een steentje door de zeef is gevallen. Afhankelijk van de vorm steen kan het dus dat er een lange dunne steen door de zeef valt welke in de breedte maar 16 mm is, maar in de lengte bijvoorbeeld 25 mm. Als voorbeeld nemen we het formaat 8 - 16 mm. De kleinste korrel heeft in dit voorbeeld in principe ±8 mm diameter en de grootste ±16 mm. Het bevat ook alles wat tussen de 8 en 16 mm ligt. Maar het kan dus voorkomen dat er een steentje groter dan 16mm in de lengte door de zeef is gevallen. Het formaat 8 - 16mm is overigens de standaardmaat voor grind en split en is de meest gebruikte maat voor in de tuin.

Wilt u een steentje in uw tuin nameten zodat u grind/split bij kunt bestellen, meet dan diverse steentjes op diverse manieren. Niet alleen de langste zijde, maar ook niet alleen de smalste. Zie ook onze GrindCheck service!

Petanquebaan of halfverharding aanleggen?

Voor petanque (jeux-de-boules)banen wordt fijn split in de maat 0 - 5mm gebruikt, net als voor halfverhardingen die u vaak in parken e.d. ziet. Een voorbeeld van halfverharding is Dolomiet. U trilt deze fijne kiezels licht aan, zodat dit een mooi egaal geheel wordt. Zie deze foto voor een voorbeeld:

Schanskorven / Steenkorven: het formaat breuksteen/kei

Gaat u korven vullen met stenen (ronde keien of gebroken breukstenen), dan moet u vooral rekening houden met de wijdte (grootte) van de mazen en met de vulopening van uw korf. De stenen die u neemt moeten altijd ruim grover zijn dan de maaswijdte, zodat de stenen er niet uit vallen. Ze moeten echter nog wel door de vulopening passen bovenin. Dus heeft u smalle korven, neem dan niet té grove keien. Veelgebruikte formaten breukstenen en keien zijn 50 - 80mm (5 - 8cm) en 60 - 90mm (6 - 9cm), bijv. Basalt Breuksteen.

« Bekijk het assortiment kiezelstenen en keien/breukstenen!