Grind als de ideale bodembedekker

Wellicht is het ook U opgevallen: Grind wordt steeds vaker als bodembedekker in de tuin gezien tussen planten, struiken e.d. En dat is niet voor niets. Grind heeft een aantal handige eigenschappen die het een ideale bodembedekker maken.

Waarom een bodembedekker?

Vroeger werd grond in de tuin meestal omgeschoffeld en gewoon kaal gelaten of bedekt met bijv. kruipplantjes tussen de planten. Dit vergt echter veel onderhoud en schoffelwerk. Tegenwoordig wordt veel gebruik gemaakt van een meer onderhoudsvriendelijke bodembedekker. Zo wordt boomschors (en ander organisch materiaal) veel toegepast, net als grind of split. Nadeel aan deze organische materialen is dat het (on)gedierte aantrekt en dat het langzaam verteert en u deze materialen na verloop van tijd moet aanvullen. Met grind heeft u dit probleem niet. Maar.. heeft grind nog meer voordelen!

Waarom grind als bodembedekker?

Uiteraard is grind een mooi element in de tuin. Het heeft niet alleen een functie als bodembedekker, het voegt iets toe aan de tuin. Grind (of split natuurlijk) geeft sfeer, kleur en karakter! Maar het meest bekende voordeel aan grind is dat het onkruid tegenhoudt. Zeker als u worteldoek eronder legt (u knipt dan simpelweg een gat open rondom de planten) en de aanleg goed aanpakt (zie ons blog over Grind tegen onkruid), houdt u onkruid grotendeels tegen! Daarnaast werkt grind drainerend en verstevigend. Regenwater loopt vanzelf weg via het grind (mits het goed vlak ligt, en het beste onder licht afschot) en zo spoelt de grond niet weg als er veel regen valt. Bijkomend pluspuntje is dat grind een natuurlijk materiaal is en dus milieuvriendelijk! En, grind of siersplit kunt u verkrijgen in vele kleuren en maten, zodat u ook nog eens uw eigen tint en sfeer aan de tuin kan geven met deze bodembedekker.

Geen idee welke soort grind of siersplit u moet kiezen als bodembedekker? Eigenlijk is alles mogelijk. Een paar tips:

  • Een grind of split van marmer is mooi (bijv. Ice Blue grind), neem dit echter alleen als het oppervlak zich op een zonnige plek bevindt. Anders is er kans op groenvorming.
  • Een grove maat is praktisch als u het geheel vrij van blaadjes wilt houden, grove steentjes kunt u namelijk zachtjes schoonvegen zonder dat u de kiezels meeneemt. Wit grind (Limburgs wit) is bijvoorbeeld leverbaar in 16 - 32mm, wat grovere keitjes.

Het aanleggen van grind met worteldoek is eenvoudig. Bekijk de video!

Ga naar het complete assortiment grind en split!

Beach pebbles zwart aangelegd
Mediteranee split aangelegd

Links de Beach Pebbles zwart als bodembedekker, rechts de kleurige Mediteranee split.