De Japanse tuin: harmonie, rust & symboliek

In opvolging van onze blog van vorige week over de Engelse tuin deze week meer over een andere zeer bekende tuinstijl: de Japanse tuin. Centraal in de Japanse tuin staan harmonie (een balans tussen natuurlijke elementen) en symboliek.

In een Japanse tuin horen altijd drie natuurlijke elementen: water, groen (beplanting) en steen. Het element water wordt vaak in de vorm van een vijver of waterornament gezien, ter uitdrukking van het concept leven. De basiskleur in een Japanse tuin is groen. Denk hierbij aan bonsai, bamboe en mos, maar ook aan rhododendron en azalea’s die doorgaans groen zijn en tijdens hun bloei uitbundige kleuren hebben. Maar wat voor planten U ook gebruikt, het gaat om harmonie en balans in de uitstraling.

Steen en grind in de Japanse tuin

Het derde basiselement in de Japanse tuin is steen, wat staat voor rust en balans. Uiteraard kan steen op vele manieren gebruikt worden in een dergelijke tuin, maar er zijn over het algemeen 3 toepassingen:

• In de Japanse tuin worden vrijwel altijd sierkeien (breuksteen)  gebruikt om het natuurlijke karakter te versterken. Dit kan langs een pad, maar ook los in de tuin (zie bijv. foto van de zen-tuin). Qua kleur is veel mogelijk. Momenteel is grijs een veel geziene tint, bijv. Ardenner grijs breuksteen (met mooie aders) of de donkere Basalt breuksteen.

Grind op looppaden etc. Ook hier kan in principe elke gewenste kleur of soort toegepast worden. Wel kunnen we U natuurlijk op basis van de huidige trends en veelgebruikte tinten in bestaande Japanse tuinen enkele opties noemen ter aanbeveling:

- Basalt split (zie foto), vanwege het mooie contrast met groene planten
Japanse split uiteraard! Dit is een sierlijke split met aardekleuren, variërend van wit-beige tot bruin. Versterkt de  natuurlijke uitstraling van een tuin.

Grind in een ‘zen-tuin’. Een speciale stijl binnen de Japanse tuin is de zen-tuin, waarmee een groot vlak wordt bedekt met grind. In het grind worden sierstenen (breuksteen) gelegd, en doorgaans wordt rondt deze sierstenen een sierlijk patroon geharkt in het grind, bijv. cirkels. Hiervoor is o.a. de beige Castle grind 5/8 en de Beach Pebbles 5/8 en 8/16 zeer geschikt vanwege de kleine korrel en zeer ronde vorm. Let hierbij op dat u een dikkere laag nodig hebt om mooie golven te kunnen harken, u moet denken aan 8-10cm laagdikte.

Japanse tuin Castle grind
Japanse tuin Castle grind close-up
Japanse tuin Beach Pebbles zwart

Hierboven ziet u links 2 Japanse tuinen met Castle grind geharkt, rechts met Beach Pebbles zwart, beiden aangekleed met losse sierstenen.

Meteen aan de slag met een Japanse tuin aanleggen met grind?

» Zie ons totaalassortiment Grind en split