Een siertuin aanleggen met grind

Regelmatig krijgen wij vragen binnen hoe een siertuin aanleggen met grind in zijn werk gaat. Een siertuin kan uiteraard ook een sierpad, looppad of terras zijn, echter het verschil zit in de belasting: een siertuin wordt niet zwaar belast met auto’s o.i.d. Nu ligt een en ander uiteraard enigszins aan uw eigen wensen en budget, maar de basis is heel eenvoudig!

Bekijk de video!

1. Leg anti-worteldoek

Wellicht het beste advies dat we u kunnen geven en tegelijkertijd ook het meest eenvoudige! Want worteldoek is goedkoop, zeer snel te leggen en het voorkomt een hoop onkruid mits goed aangelegd (zie blog Onkruidpreventie met grind). De soort ondergrond is in dit geval van weinig belang. U kunt dus simpelweg uitgraven of egaliseren welk stuk tuin u wilt gaan aanleggen met grind!

2. Gebruik de juiste laagdikte grind

Om een stevige, maar nog wel beloopbare grindlaag te creëren, raden wij aan grind 5cm dik te leggen. Grover grind (16-32 of grover) iets dikker naar 7cm en heel fijn grind met 0-fractie ook (zie blog Aanleg halfverharding). Voor de standaardmaten is 5cm dus genoeg, als u het dikker legt zakt u weg in de grindlaag en als u het minder dik legt wordt het anti-worteldoek zichtbaar.

Qua soort voor het aanleggen van een siertuin kunt u uit vrijwel het gehele assortiment grind en split kiezen, alle soorten zijn hiervoor geschikt! Als het worteldoek ligt, verspreidt u simpelweg het grind of siersplit over het oppervlak... en klaar is de siertuin! Veelgebruikte soorten zijn Basalt split (donkergrijs) en Ardenner split (middengrijs), maar we nodigen u graag uit het volledige assortiment te bekijken waar nog veel meer kleuren, kleurenmixen en soorten te vinden zijn!

3. Siertuin aanleggen: uitgraven, verdelen...en klaar!

Het eigenlijke aanleggen van een siertuin is niet moeilijk. U graaft het gedeelte uit tot 5cm onder de rand / rest van de tuin. U legt dan het worteldoek. Let erop dat u dit aan de randen goed opsluit met opsluitbanden of afboording en de uiteinden laat overlappen. Daarna verdeelt u direct daar bovenop het siergrind of siersplit...en klaar is de siertuin!

Aanvullende tips:

  • • Grindplaten zorgen ervoor dat het grind prettiger loopt en zorgen voor een egaler oppervlak.
  • • Zorg dat de ondergrond egaal en vlak is voor een mooiere uitstraling en een langere levensduur.

Siertuin met Moraine grind  Siertuin met Limburgs wit grind
- - - - - - - - - - - Siertuin met Morane grind - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - Siertuin met Wit grind - - - - - - - - - - - - - 

» Bekijk ons totaalassortiment grind en split!