Representatieve, maar praktische bedrijfstuin? Tips en inspiratie met grind


Een bedrijfstuin wordt vaak aangelegd om de ruimte rond het bedrijfsgebouw een zo natuurlijk mogelijke uitstraling te geven, in een vaak industriële omgeving. Maar u kunt uw bedrijfstuin ook een persoonlijk karakter geven die bij het bedrijf past! Hierbij is het wel zo praktisch om onderhoudsarme materialen toe te passen. Dit scheelt uiteraard veel onderhoudskosten en tijd. Daarom is grind bij uitstek geschikt voor toepassing in de bedrijfstuin!

Voordelen van grind in een bedrijfstuin

Een belangrijk voordeel van grind is voor een bedrijfstuin dat het onderhoudsarm is. Als u het goed aanlegt (met anti-worteldoek eronder en een goede kantopsluiting), hoeft u slechts heel af en toe het grind wat bij te harken! Bijkomend voordeel is dat grind zelf ook relatief zeer voordelig is. Ook is grind zeer snel en eenvoudig aan te leggen.

Welk grind in uw bedrijfstuin?

Wilt u uw bedrijfstuin een persoonlijk tintje geven? Zoek dan een grind- of steensoort die bij de stijl van uw bedrijf past. Grote kans dat u de perfecte steen vindt, want grind en breuksteen is er in vele verschillende soorten, kleuren, maten en structuren. Enkele tips:

Grauwacke (in split of juist in grove breuksteen). Beide soorten hebben een bruin-beigachtige kleur. Zeker in combinatie met planten of water geeft dit een prachtig geheel!

• Voor een strakke, moderne uitstraling: Ga voor egaal grijze of juist witte tinten. Basalt split is zeer donkergrijs en past bijvoorbeeld uitstekend bij tegels of op grote oppervlakken zoals een parkeerruimte.   

• Wit geeft een strakke, maar open en uitnodigende uitstraling. Enkele mooie soorten zijn Crystal White split en Carrara grind. Deze marmersoorten hebben uiteraard wel wat meer onderhoud nodig om ze mooi wit te houden. Ook vrij wit is Limburgs Wit grind, deze is niet van marmer en zal de kleur zonder onderhoud vrij goed behouden.

Bedrijfstuin met Basalt split

• Voor een wat explicietere uitstraling kunt u kiezen voor een grovere steen (breuksteen), bijvoorbeeld een Ardenner breuksteen of Canadian Slate breuksteen. U kunt de grovere stenen als bodembedekking gebruiken (dan niet té grof, en enkel op siervlakken zonder loopfunctie) of in steenkorven toepassen. Wilt U een parkeerterrein of vakken realiseren, dan zijn Grindplaten ideaal (evt. met markeerdoppen voor het markeren van de vakken). Dit geeft een mooi egale uitstraling, maar is ook nog prettig beloopbaar en prima berijdbaar tot aan zwaar verkeer! Grindplaten reduceren bovendien nog verder het onderhoud.

Bedrijfstuin met Canadian slate breuksteen