Grof of fijn grind kopen?

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is: moet ik fijn grind of juist grof grind nemen voor mijn toepassing? Het gaat dan vaak om een siertuin of oprit aanleggen, maar ook om drainageputten, dakterrassen, halfverhardingen...bij vrijwel alle toepassingen die er te maken zijn met grind of split. Bij de ene toepassing is fijn grind het gewezen formaat, maar soms juist weer niet! En wat is fijn, en wat verstaan we onder grof grind? Een beknopte, maar heldere uitleg:

Wat is fijn grind?

Onder fijn grind verstaan we alle grindmaten van 0mm tot aan ± 16mm. Dit zijn bijv. de formaten 0/5mm, 5/15mm of 8/16mm. Ook al is 16mm al een stuk groter dan een 5mm, het geheel blijft vrij fijn, dit is nog geen grof grind.

Wat is grof grind?

Alle formaten boven de ± 16mm worden over het algemeen grof grind genoemd. Denk aan maten als 16/25mm, 16/32mm en 20/40mm. Dit zijn dus grovere brokjes steen en geen fijn grind of kiezels meer.

Wat kunt u allemaal met fijn grind of split?

Met fijn grind (van 0mm tot aan ± 16mm) kunt u veel verschillende dingen in uw tuin doen. Denk bijvoorbeeld aan een strook van fijne kiezels rondom uw huis of terras. Dit zorgt voor een rustig ogend geheel en trekt geen aandacht, terwijl het er toch stijlvol uitziet.
Wilt u een Japanse tuin aanleggen, dan heeft u zeker fijn grind nodig. Vaak word een donker soort van fijn grind toegepast op de looppaden of in borders. Ideaal hiervoor zijn bijvoorbeeld de Beach pebbles zwart in formaat 5 – 8mm. Wel kunt u nog grof grind gebruiken ter decoratie rondom bijvoorbeeld planten.
Ook bij mediterraanse tuinen is fijn grind of split heel mooi toe te passen. Bijvoorbeeld als ondergrond van potten en bloembakken, of juist in in de bloembakken. Hiervoor kunt u bijvoorbeeld Yellow sun split 5 – 11mm, door de fijnere steentjes overheerst de kleur ook niet zo sterk.

Tuinpad Basalt split fijn
Japanse tuin fijn grind

Wanneer fijn en wanneer grof grind bestellen?

Wanneer u fijn grind of grof grind nodig heeft is natuurlijk gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar voor diverse toepassingen zijn er wel handige tips te geven. Immers is lopen op grote brokken niet meer prettig, en blijft te fijn grind juist in de banden plakken.

We delen de tips op in de toepassingen die er zijn:

Tuinpad / looppad

Hiervoor adviseren we altijd een formaat tussen de ± 5 en 32mm. In te fijn grind zakt u weg, en op te grof grind loopt u niet prettig meer. Uitzondering hierop is als u een halfverharding wilt maken om aan te trillen. Dan heeft u zeer fijn grind nodig en moet er wel 0-fractie in het materiaal zitten, anders is dit niet goed aan te stampen of te trillen. Neem daarvoor dan bijv. Dolomiet 0/5mm of 0/15mm.

Lopen op fijn/grof grind

Oprit of parkeerplaats

Ook hiervoor adviseren we altijd een formaat tussen de ± 5 en 32mm, bijv. Basalt split is leverbaar in allerlei formaten. Te fijn grind blijft in het profiel van de banden plakken, en op te grof grind loopt en rijdt u niet prettig meer.

Drainage

Voor alle toepassingen rond drainage adviseren we een formaat tussen de 8 en 32mm.

Beton maken

Voor het maken van beton kunnen vele maten grind worden gebruikt, maar het meest gebruikelijk is wel een redelijk grof grind: Betongrind in 4/16mm, 8/16mm of 16/32mm.

Dakterras / Plat dak

Op platte daken wordt meestal een middelmatig formaat gebruikt, dat tussen fijn grind en grof grind in ligt, zo tussen de 8 en 32mm. Let hierbij op dat u een ronde grind neemt! Meer hierover leest u op ons blog over Dakgrind.

Grof/fijn grind oprit

Schanskorven

Een aparte toepassing in dit opzicht is het vullen van korven. Hiervoor wordt meestal een grof grind genomen of breukstenen, logischerwijs zodat de brokken niet tussen de mazen van de korf kunnen vallen. Hóe grof, dat is afhankelijk van uw smaak: zeer grove brokken geven een robuuste uitstraling en u zult dan wat gaten / holle ruimtes houden tussen de stenen. Bij fijnere brokken zal het geheel completer gevuld zijn. Steeds vaker wordt ook gekozen voor fijn grind waarmee men een grindschutting maakt. Hiervoor neemt men zeer fijn gaas om in de korven te bevestigen. Of juist grof grind of split, zodat het tussen het fijne en zeer grove in zit. Het juiste formaat grind of split hangt dan af van de maat van het gaas én van uw smaak!

Grove Icy Blue breuksteen

Daarmee sluiten we dan ook af: vaak is het een kwestie van smaak! Want fijn grind geeft nu eenmaal een hele andere indruk dan grof grind of breukstenen. Bedenk dus goed van tevoren welke look u wilt creëren: rustig en sierlijk of wat stoerder en robuuster? Fijn grind of grof grind online bestellen? Bij ons binnen 2 - 3 dagen bij u thuis geleverd, door heel Nederland.

Of u nu voor fijn grind of grof grind kiest, we wensen u veel succes en tuinplezier!

Naar ons assortiment grind en split (alles van 0 tot 40mm)

Naar ons assortiment breuksteen en keien (alles vanaf 40mm)

Naar ons assortiment dakgrind