Ballastgrind op het dak: welke grindsoort kiezen?

Dat grind veel gebruikt wordt als ballast op allerlei daken en gebouwen is waarschijnlijk niets nieuws voor u. Ballastgrind wordt al sinds jaar en dag gebruikt om daken te bedekken. De redenen zijn duidelijk:

Hoog soortelijk gewicht, grind is "zwaar"

Om het lood en de constructie van daken in een goede conditie te houden, is ballast op het dak een goede oplossing. Grind als ballast (ballastgrind dus) is ideaal, want het is zwaar genoeg om alles op de plaats te houden.

Grind is waterdoorlatend

Grind is goed waterdoorlatend door de grove korrels. Dit is belangrijk om lekkages te voorkomen. Ballastgrind werkt dus onderhoudsreducerend als u het combineert met een goede waterafvoer op het dak. Let op: neem een maat van minimaal 8mm, bijv. 8/16 of 16/32.

Daarnaast is het van groot belang dat ballastgrind rond is, zodat er geen scherpe punten in het lood gaan prikken en lekkage veroorzaken. U moet dus geen split (hoekig, gebroken) hebben, maar grind (rond).

Zijn alle grindsoorten geschikt als ballastgrind?

Nee, niet alle grindsoorten zijn rond genoeg. Hieronder vindt u de soorten met de juiste eigenschappen. Is een ronde kiezel niet noodzakelijk (indien het niet op lood komt te liggen), dan zijn er natuurlijk meer opties, deze ziet u onderaan.

Zeer ronde (en betaalbare) soorten:

 

Moräne grind Moraine grind Dit riviergrind heeft een zeer ronde kiezel en is bont van kleur. Daarnaast is hij vrij voordelig en dus ideaal voor grotere oppervlakken!
Alpengrind Alpengrind Dit grind heeft een kleurenmix van zachte grijs-beige kleuren. Formaat 8/16mm met een ronde vorm waardoor ideaal als dakgrind, terras of sierpad!
Beach Pebbles Beach pebbles zwart De unieke Beach Pebbles hebben een antracietgrijze kleur en zijn zeer rond. Voor een stijlvolle uitstraling van terras, looppad, siertuin of dakgrind zijn deze stenen ideaal en verkrijgbaar in verschillende formaten.
Castle grind Castle grind Zoekt u een grindsoort met een mooie ronde kiezel én een zeer sierlijk uiterlijk, dan is Castle grind ideaal. Deze champagne-beigekleurige grind is zeer fraai en uiteraard zeer rond! Het beste formaat voor gebruik als ballastgrind is 8/16mm.
Cordoba grind Cordoba grind Een prachtig siergrind met egale beige kleur en zeer ronde vorm. Het ideale formaat van 12/18mm is perfect voor sierpaden, sieroppervlakken en dakgrind!
Flat pebbles Flat pebbles zwart De zwarte Flat pebbles zijn een bijzondere siergrind door de donkergrijze kleur en platte ronde vorm. Ze zorgen voor een stijlvolle uitstraling van looppad, terras, rond de vijver, oprit of dakgrind. Daarnaast zijn ze ook in het paars en groen verkrijgbaar!
Nero Ebano grind Nero Ebano grind Donkergrijs / Antraciet van kleur en zeer sierlijk! Net als de andere soorten zeer geschikt voor op siervlakken en dakterrassen door de bijzonder ronde vorm. Praktisch formaat van 12/16mm.
Nordic grey grind Nordic Grey grind Dit siergrind heeft een middengrijze kleur en staat prachtig op siervlakken zoals het dakterras of zichtvlakken op daken en terrassen. Zeer ronde kiezel en ideaal formaat van 12/18mm.
Rouge Belge grind Rouge Belge grind Bijzondere Belgische rood-roze marmersteensoort. Door de ronde vorm zeer geschikt als dakgrind.
Rosso Verona grind Rosso Verona grind Unieke luxe steensoort uit Italië. Kunstmatig gerond grind met mooie oranje-rood-roze kleur en hoge kleurvastheid.

 

Hiernaast zijn er nog enkele marmersoorten die ook zeer rond zijn en een bijzonder sierlijke uitstraling, echter deze kunnen niet goed tegen een vochtige omgeving (verkleuring / groene aanslag), vandaar dat marmer niet vaak wordt gebruikt als ballastgrind.

Meer informatie over grind op het dak? Zie ons blog over Dakgrind!

» Ga naar het volledige assortiment grind en split!