De prairietuin

Op zoek naar een tuinstijl met weinig onderhoud maar toch met veel kleur? Overweeg dan een prairietuin! Het is een begrip dat de laatste jaren steeds vaker te horen is in de tuinwereld. Het is een tuinstijl die gebaseerd is op de Amerikaanse prairie en dus op de beplanting die op de prairie te vinden is. Wilt u een prairietuin aanleggen? Lees dan hier hoe een prairietuin eruit ziet en hoe deze aangelegd kan worden.

De prairietuin: weinig onderhoud

Op de Amerikaanse prairie zijn de temperatuursverschillen erg groot. Overdag kan het er warm zijn en in de avond erg koud.

Ook zijn er periodes waarin het ontzettend weinig regent. De beplanting moet bestand zijn tegen al deze weersomstandigheden en moet oersterk zijn. Het grote voordeel van prairiebeplanting is dus dat er weinig tot geen onderhoud aan nodig is. Zo heeft prairiebeplanting bijvoorbeeld bijna nooit extra water nodig en komen ziektes vrijwel niet voor. Het is daarnaast een wirwar van verschillende soorten wuivende siergrassen en rijkbloeiende hoge planten. Een soort bloemenweide dus. En ook dat betekent: weinig onderhoud. Enkel in het voorjaar de boel een keer opruimen en meer niet. Dat is dus het grote voordeel van de prairietuin.

De beplanting in de prairietuin

De beplanting is hét centrale element in de prairietuin. Wie aan de prairie denkt, denkt misschien gelijk aan een dorre boel. Maar het tegenovergestelde is waar. Op de prairie bloeien volop kleurrijke bloemen (bruin, geel, paars, rood, roze en wit) en sierlijke grassoorten. Prairiebeplanting is dus alles behalve saai! Een overzicht met veelvoorkomende bloemen en siergrassen in de prairietuin:

Veelvoorkomende bloemen en siergrassen in de prairietuin

- Aster - Purperklokje
- Bloemriet - Salie
- Dropplant - Uncinia Rubra
- Duizendblad - Verdergras
- IJzerhard - Vlambloem
- Lampenpoetsersgras - Zonnehoed (geel/rood)
- Pijpestrootje - Zonnekruid
- Prachtriet  

 

Prairietuin bloemen

Over het algemeen kleuren de prairiebloemen van juni tot en met oktober. Tijdens het tuinseizoen staat de tuin dus volop in bloei. Het is wel belangrijk dat de prairieplanten veel zon hebben. In het geval van een schaduwrijke tuin is een prairietuin dus minder geschikt. Een richtlijn: de beplanting heeft ongeveer 6 uur per dag zon nodig.

 

De indeling van de prairietuin

Leg de beplanting in borders aan. Op die manier ontstaan kleurrijke en sierlijke vlakken. Doe dit wel op een speelse manier. Laat de natuur zoveel mogelijk haar gang gaan. Dus geen rechte borders, maar juist glooiend (op de prairie zijn immers ook geen rechte vlakken met beplanting te vinden). Leg de borders aan door middel van kantopsluiting. Hiervoor is bijvoorbeeld de Multi-Edge Flex heel geschikt. De borders hoeven niet per se aan de zijkanten van de tuin geplaatst te worden. Leg de beplanting juist ook in het midden van de tuin aan. Op die manier ontstaat het echte uitgestrekte gevoel! Zorg ervoor dat ongeveer een kwart van de beplanting uit siergras bestaat en driekwart uit bloemen.

Grind en keien in de prairietuin

De echte Amerikaanse prairie heeft, ondanks de aanwezigheid van vele kleurrijke en sierlijke bloemen en siergrassen, een ruige en woeste uitstraling. Het gebruik van stenen in de prairietuin, zoals keien en grind / split, is dus eigenlijk een must. Denk hierbij met name aan beige/bruine, bonte en gele steensoorten. Stenen geven de tuin dat ruige/grove randje van de prairie. Een grindterras en een tuinpad van grind of split kunnen in een echte prairietuin dus zeker niet ontbreken. Tip: leg midden tussen de borders met beplanting een glooiend grindpad aan.

Vooral de eerste aantal jaar na aanleg kan er onkruid tussen de planten groeien. Om dat wat tegen te gaan kan grind of split tussen de siergrassen en bloemen gelegd worden. Na een aantal jaar ontstaat een dichtgegroeide bloemenweide waarin onkruid geen kans meer heeft.

Grind in de prairietuin
Veelgebruikte steensoorten in de prairietuin
Bonte kleur Beige / bruine kleur Gele kleur
Alpengrind Castle grind Dolomiet / Gravier D'or
Boerengrind Cordoba grind Dolomiet split
Japanse split Grauwacke split Taunus kwarts
Limburgs wit grind Prairie lava Yellow sun split

 

Naast grind en split kunnen natuurlijk ook grotere stenen gebruikt worden (keien en breukstenen). Denk hierbij bijvoorbeeld aan vlakken met keien/breukstenen als bodembedekkers. De volgende keien / breukstenen passen prima in de prairietuin:

Cordoba keien, Grauwacke breuksteen en Yellow sun breuksteen.

Met al deze elementen kan een prachtige prairietuin worden aangelegd.

Bekijk en bestel direct het grind/split voor uw prairietuin!