• Gratis levering losgestort
  • Grootste assortiment
  • Scherpste prijzen
  • Beste klantenservice
  • Snelle, professionele levering

×
Registreren

Persoonlijke informatie

Login Datas

of inloggen

First name is required!
Last name is required!
First name is not valid!
Last name is not valid!
This is not an email address!
Email address is required!
This email is already registered!
Password is required!
Enter a valid password!
Please enter 6 or more characters!
Please enter 16 or less characters!
Passwords are not same!
Terms and Conditions are required!
Email or Password is wrong!

Grof of fijn grind kopen?

21 sep. 2017

grof of fijn grind

Een vraag die ons vaak wordt gesteld is: moet ik fijn grind of juist grof grind nemen voor mijn toepassing? Het gaat dan vaak om een siertuin of oprit aanleggen, maar ook om drainageputten, dakterrassen, halfverhardingen...bij vrijwel alle toepassingen die er te maken zijn met grind of split. Bij de ene toepassing is fijn grind het gewezen formaat, maar soms juist weer niet! En wat is fijn, en wat verstaan we onder grof grind? Een beknopte, maar heldere uitleg:

Wat is fijn grind?

Onder fijn grind verstaan we alle grindmaten van 0mm tot aan ± 16mm. Dit zijn bijv. de formaten 0/5mm, 5/15mm of 8/16mm. Ook al is 16mm al een stuk groter dan een 5mm, het geheel blijft vrij fijn, dit zijn nog geen grove brokken.

Wat is grof grind?

Alle formaten boven de ± 16mm worden over het algemeen grof grind genoemd. Denk aan maten als 16/25mm, 16/32mm en 20/40mm. Dit zijn dus grovere brokjes steen en geen fijne kiezels meer.

Wanneer fijn en wanneer grof grind bestellen?

Nu is dit natuurlijk gedeeltelijk een kwestie van smaak, maar voor diverse toepassingen zijn er wel handige tips te geven. Immers is lopen op grote brokken niet meer prettig, en blijft te fijn grind juist in de banden plakken.

We delen de tips op in de toepassingen die er zijn:

Tuinpad / looppad

lopen op grind

Hiervoor adviseren we altijd een formaat tussen de ± 5 en 32mm. In te fijne kiezels zakt u weg, en op te grove kiezels loopt u niet prettig meer. Uitzondering hierop is als u een halfverharding wilt maken om aan te trillen. Dan moet er wel 0-fractie in het materiaal zitten, anders is dit niet goed aan te stampen of te trillen. Neem daarvoor dan bijv. Dolomiet 0/5mm of 0/15mm.

Oprit of parkeerplaats

grind oprit

Ook hiervoor adviseren we altijd een formaat tussen de ± 5 en 32mm, bijv. Basalt split is leverbaar in allerlei formaten. Fijnere kiezels blijven in het profiel van de banden plakken, en op te grove kiezels loopt en rijdt u niet prettig meer.

Drainage

Voor alle toepassingen rond drainage adviseren we een formaat tussen de 8 en 32mm.

Beton maken

Voor het maken van beton kunnen vele maten grind worden gebruikt, maar het meest gebruikelijk is wel een Betongrind in 4/16mm, 8/16mm of 16/32mm.

Dakterras / Plat dak

Op platte daken wordt meestal een middelmatig formaat gebruikt, zo tussen de 8 en 32mm. Let hierbij op dat u een ronde grind neemt! Meer hierover leest u op ons blog over Dakgrind.

Schanskorven

Een aparte toepassing in dit opzicht is het vullen van korven. Hiervoor wordt meestal een grof formaat steen genomen, logischerwijs zodat de brokken niet tussen de mazen van de korf kunnen vallen. Hóe grof, dat is afhankelijk van uw smaak: zeer grove brokken geven een robuuste uitstraling en u zult dan wat gaten / holle ruimtes houden tussen de stenen. Bij fijnere brokken zal het geheel completer gevuld zijn. Steeds vaker wordt ook gekozen voor fijn grind waarmee men een grindschutting maakt. Hiervoor neemt men zeer fijn gaas om in de korven te bevestigen. Het juiste formaat grind of split hangt dan af van de maat van het gaas én van uw smaak!

Daarmee sluiten we dan ook af: vaak is het een kwestie van smaak! Want een fijne kiezel geeft nu eenmaal een hele andere indruk dan grovere brokken. Bedenk dus goed van tevoren welke look u wilt creëren: rustig en sierlijk of wat stoerder en robuuster?

Waar uw voorkeur ook naar uitgaat, we wensen u veel succes en tuinplezier!

Naar ons assortiment grind en split (alles van 0 tot 40mm)

Naar ons assortiment breuksteen en keien (alles vanaf 40mm)

Our team
Persoonlijk advies?

Wilt u advies of heeft u een vraag over onze producten?

Our team